Skip to main content
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Preview
022_000164/0000

Matolai János két írása Tokaj-Hegyaljáról és a tokaji borról. A Viniculturae Tokaiensis membrum chorographicum című fogalmazvány átirata és az 1744-ben megjelent Disquisitio physico-medica de vini Tokaiensis cultura, indole, praestantia et qualitati…

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Author
Matolai János, Orbán Áron
Title (EN)
Two Works by János Matolai about Tokaj-Hegyalja and Tokaj Wine
Field of science
Nyelvek és irodalom / Languages and Literature (13013), Szövegfilológia, paleográfia, epigráfia / Textual philology, palaeography and epigraphy (13015)
Series
Europica varietas Tokajensis. De vineis et vinis Hungariae – Magyar borászattörténeti könyvtár
Type of publication
forráskiadás
022_000164/0039
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Page 40 [40]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
022_000164/0039

OCR

is támaszkodva egy jóval részletesebb és adatokkal jobban alátámasztott képet nyújt a régió történetéről (az egyes helységekéről is), több helytálló következtetést is levonva a tokaji bor történetének fordulatairól (például a vallon telepítőkről vagy a régió első számú borvidekke väläsäröl).'?? 2. , Földrajzi" tényezők: Hegyalja területe, a szőlő számára kedvező adottságai és a szőlőhegyek A Tokaiensis-fogalmazvány történeti fejezeteken kívüli, nagyobbik részét a c/orograpbiai fejezetek alkotják, amelyeket összességében földrajzi résznek nevezhetünk. Ezeket a fejezeteket észszerűen a következőképpen csoportosíthatjuk, és a következőképpen kerültek át az 1744-es Értekezésbe: — A tokaji bor és borvidék fogalma, Hegyalja területének meghatározása (Tokaiensis-fogalmazväny 2-3. fejezetei, amelyek hasonló tartalommal kerültek át az Értekezés 2—4. fejezeteibe); — A terület további bemutatása a szőlők osztályozása alapján, a főbb szőlőhegyek említésével (fogalmazvány 9-13. fejezetei; az Értékezésben nincs ennek megfelelő rész, pontosabban egy csak egy nagyon általánosító kis fejezet [5.] az egyes körzetek belső differenciáltságáról); — A termést befolyásoló tényezők általánosságban: fekvés, időjárás, talaj (fogalmazvány 7-8., 14. fejezetei; Értekezés 6—10. fejezetei; a lehetséges ártalmakról csak az utóbbiban esik szó). (A növényi arany témáját — a fogalmazvány utolsó, hosszú fejezetét és az Értekezés ennek megfelelő részeit — nem ebben, hanem a III. 3. szakaszban tárgyalom.) Mindhárom szempontból fontos megállapításokat tesz Matolai, jelentős és a szőlészeti-borászati irodalomban korábban nem vagy csak elnagyoltan szereplő tényezőkre hívja fel a figyelmet. Már a bor és borvidék , tokaji" elnevezése, meghatározása is problematikus volt, félreértésekre adhatott okot, így helyesen teszi a szerző, hogy e kérdés tisztázásával kezdi a fogalmazványát és az értekezését." Tokaj egy város, amely nemcsak a Tokaji-hegynek, hanem az egész hegyaljai területen termő bornak a nevét adta, ám ezt nem feltétlenül tudták a régiót nem ismerők, főleg a külföldiek; még Komáromy is azt írja, hogy a vinum Tockaviense ,a Tokaj-hegy tetején terem", 2! s ha ő maga tudhatta is, hogy más területekről is szó van, önmagában egy ilyen szövegrész is félrevezethette a témaban jaratlanokat. Keler a Beschreibung-ban leszogezi, hogy amit külföldön 7okajer Wein-Gebürg-nek hívnak, az magyarul Hegyalja, latinul partes 122 Lásd ORBÁN 2022, 396—397. 13 Az elnevezés kérdésével és etimológiával való indítás egyébként is régi konvenció az értekezésekben. 124 KOMÁROMY 1715, I. 20. 38

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
1949 px
Image height
2776 px
Image resolution
300 px/inch
Original File Size
1.18 MB
Permalink to jpg
022_000164/0039.jpg
Permalink to ocr
022_000164/0039.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu