Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000147/0000

A biodiverzitás gazdaságtana. A Dasgupta-jelentés (Rövidített változat)

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Szerző
Partha Dasgupta
Cím (EN)
The Economics of Biodiversity. The Dasgupta Review (Abridged version)
Tudományterület
Fenntarthatóság / Sustainability (12051), Közgazdasági és gazdálkodástudományok / Economics and Business (12776), Biodiverzitás / Biodiversity (10769)
Sorozat
Teremtésvédelem
Tudományos besorolás
monográfia
022_000147/0132
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 133 [133]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000147/0132

OCR

19. A Természet kínálata és az igényeink dékként elhelyezünk ( Jelentés, 4. és 4. fejezet). Az újrafelhasználást, újrahasznosítást és megosztást célzó szabványok érvényesítése szintén fontos szerepet játszik, és valószínűleg pozitív gazdasági hatása van, beleértve a munkahelyek teremtését. A technológiai innovációk óriási mértékben járulhatnak hozzá a lábnyomunk csökkentéséhez. A genetikailag módosított haszonnövények révén növelhető a hozam, miközben csökken az élelmiszer-termelés éghajlatváltozáshoz és biodiverzitás-csökkenéshez való hozzájárulása (Zilberman, Holland és Trilnick, 2018). A vertikális gazdálkodás és a húspótlók növelhetik a hozamot, miközben az élelmiszer-termelés éghajlatváltozáshoz és biodiverzitás-csökkenéshez való hozzájárulása csökken. Továbbá, vannak módszerek a környezetkárosító inputok csökkentésére, mint a precíziós mezőgazdaság és az integrált növényvédelem. A technológiai innovációk szintén segíthetik a járulékos fogás csökkentését a halászatban. Mindegyikben megvan a potenciál, ami azonban csak akkor érvényesül, ha ösztönzőket vezetnek be azok széles körű alkalmazására. A múltban a magánszektor az államra támaszkodott, hogy biztosítsa a kutatás-fejlesztési (K--(F) befektetéseket, amelyek növelik a sajät K+F befektetéseik hatékonyságát. A tudománytörténészek között régóta élénk vita folyik arról, hogy vannak-e a kettő között kiaknázandó szinergiák. Az államnak itt óriási szerepe van azoknak a befektetéseknek a finanszírozásában és koordinálásában, amelyek szükségesnek bizonyulnak majd a fenntartható jövő felé történő elmozduláshoz. Azonban nem támaszkodhatunk egyedül a technológiára és az emberi találékonyságra, meg kell változtatnunk termelési és fogyasztási mintáinkat is. Az emberi gazdaság korlátos, tehát kontraproduktív lenne olyan gazdasági növekedést hajszolni, amely a K+F befektetések finanszírozása érdekében kärositja a Természetet. Ha az „üzletmenet” marad a régiben, a magas jövedelmű országok és a fejlődő, felső-közepes és alsó-közepes jövedelmű országok fogyasztása marad a világ ökológiai lábnyomának fő hajtóereje. Ökológiai lábnyomunk egyik fontos tényezője az étrendünk. Az állati termékekben gazdag étrendek a növényi termékeken alapulóknál sokkal nagyobb lábnyomot hagynak. Ha öszszeadjuk a legelőket és az állatok takarmányozására használt területeket, akkor megállapítható, hogy az állattenyésztés a világ mezőgazdasági területeinek 8090-át használja. Továbbá a növényi alapú élelmiszer üveghäzhatäsügäz-kibocsätäsa 10-50-szer kisebb, mint az ällati termékeké (Poore és Nemecek, 2018). A régiók jelentősen különböznek a relativ labnyomukban. Becslések szerint ha az étrendek elmozdulnänak 131

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1867 px
Kép magassága
2671 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.19 MB
Permalinkből jpg
022_000147/0132.jpg
Permalinkből OCR
022_000147/0132.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde