OCR
II. RÉSZ. AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ÚT ellátásához szükséges források számszerűsítésével és a becslések planetáris korlátokkal (2. melléklet) való, 150 ország tekintetében végzett összevetésével egy friss tanulmány arra jutott, hogy míg a táplálkozás, a higiénikus körülmények biztosítása és a mélyszegénység leküzdése biztosítható lenne minden ember számára a planetáris korlátok áthágása nélkül, a magas jövedelmű országokban elért jelenlegi életstílus általános elérése a fenntartható szintű források többszörösét igényelnék (O7"Neill et al. 2018). A szerzők adatai nagyon is egybecsengenek azokkal a hozzávetőleges becslésekkel, amelyekről az ökológiai lábnyomunkkal kapcsolatban a 7. fejezetben beszámoltunk. 19.2.1. Változó fogyasztási és termelési minták A jelenlegi és az előreláthatóan a jövőben általunk használt ellátó szolgáltatások, beleértve az élelmiszer, a rostok, a bioüzemanyagok, a faanyag, a víz, a halállomány és az akvakultúrák kibocsátását, világosan jelzik az eszkalálódó keresletet és ennek megfelelően a szabályozó és fenntartó szolgáltatások hanyatlását ( Jelentés, 16. fejezet). Számos megközelítés segíthet bennünket az ellátó szolgáltatásokkal szembeni növekvő igények kielégítésében úgy, hogy közben megőrizzük a szabályozó és fenntartó szolgáltatásokat. Az emberi élelmezést és az állati takarmányozást ellátó növénytermesztés mérlegének megváltoztatásán túl a mezőgazdasági hozamokban mutatkozó lehetőségek kihasználásával is előbbre juthatunk anélkül, hogy növelni kellene a mezőgazdasági területeket (Foley et al. 2011). A környezetmegőrzés és a mezőgazdaság közötti világos határvonalak megállapítása (ez földhasználati övezetesítésként ismert); az élőhelyek átalakításának megakadályozásáért és az élelmiszer-hulladék csökkentéséért történő kifizetések; a technológia, az infrastruktúra vagy a tudás stratégiai alkalmazása; a szabványok és tanúsítványrendszerek olyan példák, amelyek segíthetnek (Phalan et al. 2016). Az élőhelyek átalakításának elkerülésére irányuló stratégiákhoz hasonlón a fenntartható termelési rendszerek hatékonyan biztosíthatnak többszörös ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A regeneratív mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás, az agrárerdészet és az alacsony trofikus szintű akvakultúra alkalmasak a szabályozó szolgáltatások javítására (pl. beporzás, levegőminőség-szabályozás) még az élelem biztosítása mellett is. Ökológiai lábnyomunk nem csupán a bioszférából kinyert anyagokból áll, hanem abból az átalakított anyagból is, amelyet benne hulla130