OCR
II. RÉSZ. AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ÚT az állati termékektől, lehetséges volna a világ jelenlegi népességének élelmezése a most használt mezőgazdasági terület mindössze 50%-äval. A becslések arra is rávilágítanak, hogy nem volna lehetséges a világot környezetintenzív módon élelmezni, még akkor sem, ha a Föld teljes szárazföldi felszínét a mezőgazdasági termelésbe vonnák (Alexander et al. 2016). 19.2.2. Ellátási láncok és kereskedelem Az elmúlt évtizedekben a globális kereskedelem a GDP-vel párhuzamosan bővült. Ez nagymértékben növelte az ökológiai lábnyomunkat, továbbá vagyontranszferhez is vezetett az elsődleges termelőktől az importáló országokba (17. szövegdoboz). Ezért hasznos a kereskedelem bioszférára gyakorolt hatását teljes ellátási láncok nyomon követésével tanulmányozni." A fogyasztás és termelés fenntartható mintái felé történő elmozdulás megköveteli tőlünk, hogy a teljes ellátási láncokra vonatkozó megfontolasokba beépitstik a kérnyezeti szempontokat. Atläthatösägra és az ellátási láncokon belüli információmegosztásra van szükség, és az ilyen információ igazolható kell legyen, és támogatniuk kell a szabványok érvényesítését ( Jelentés, 8. fejezet). Az új technológiák segíthetnek. A térinformatikai adatok fejlődése és a blokkláncok bevezetése az ellátási láncok teljes hosszán segíthet a transzparencia erősítésében, mivel ezek megmutatják az árucikkek előállításának helyi ökoszisztémákra és egyedi fajokra gyakorolt hatását. Térinformatikai adatokat gépi tanulással kombinálva használnak ahhoz a becsléshez, amely azt mutatja meg, hogy globálisan mennyire veszélyeztetik a kitermelési tevékenységek a világörökségi helyszíneket (WWF és Swiss Re Institute, 2020). Ezeket használják a természeti vonatkozású kockázatok nyomon követéséhez az államadósságba történő befektetések esetén (WWF és Investec, 2019). A tanúsítványrendszerek változást hozhatnak, de a meglévő rendszerek hatékonyságukat tekintve változók. A WWF például különböző önkéntes tanúsítási rendszereket hasonlított össze 2013-ban, és arra jutott, hogy a társadalmi-ökológiai teljesítményük jelentősen eltért." 15 Green és társai (2019) például a szójafogyasztás által előidézett élőhelyvesztést követték nyomon egészen a termék végső rendeltetési helyéig. Talán nem meglepő, de a gyenge kormányzatú országokban gyorsan bővültek a nem hatékony tanüsitvänyrendszerek (WWF, 2013). 106 132