Ugrás a tartalomra
mobile
Kötet áttekintéseKeresésMetaadatokHivatkozások

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
Előnézet
022_000032/0000

Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Tudományterület
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Sorozat
Acta Universitatis Tokajensis Sárospatakini. Patrimonium culturale. Fontes
Tudományos besorolás
forráskiadás
Kötet áttekintéseKeresésMetaadatokHivatkozások

Eredeti

Cím
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758
Cím (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Fordító
Pető Gábor
Szerkesztő
N. Kis Tímea | Molnár Dávid
ORCID
https://orcid.org/0000-0003-2143-7108
Lektor
Izbéki Ferenc | Molnár Péter | Orbán Áron
Megjelenés dátuma
2022
Megjelenés helye
Budapest | Sárospatak
Absztrakt
Gálfalvai Domby Sámuel (1729–1807) 1758-ban De vino Tokaiensi címmel védte meg orvosdoktori disszertációját az utrechti egyetemen, mely ugyanabban az évben nyomtatásban is megjelent. A szerző nem csupán a tokajiról fellelhető ismereteket összegezte, hanem alapos orvosi és meteorológiai megfigyelések, valamint kémiai kísérletek sorával bizonyította, miért ennyire kiválóak e borok, milyen hatásuk van az egészséges emberi szervezetre és milyen nyavalyák esetén jelenthet hathatós segítséget a fogyasztásuk. Írásán sok tekintetben nem fogott az idő: a terroir és az eredetvédelem fontosságára vonatkozó megállapításai például ma is megfontolandónak bizonyulnak. Domby disszertációja hűen tükrözi a korszak mindent racionálisan megmagyarázni vágyó, gyors iramú gyarapodása ellenére is hiányos természettudományi ismereteit, így a jelen tudásunkkal való összevetés önmagában is kivételes olvasmányélménnyé teszi e kötetet.
Absztrakt (EN)
Sámuel Domby of Gálfalva (1729-1807) defended his doctoral dissertation "De vino Tokaiensi" at the University of Utrecht in 1758, which was published in the same year. The author not only summarised what was known about Tokaj wine, but also demonstrated through a series of medical and meteorological observations and chemical experiments why these wines were so excellent, what effects they had on a healthy human body and what ailments could be effectively treated by drinking them. In many respects, his work has stood the test of time: his observations on the importance of terroir and the protection of origin are still worth considering today.
Kiadó
L’Harmattan
Társkiadó
Tokaj-Hegyalja Egyetem Speculum Kutatócsoport
Tudományos besorolás
forráskiadás
Tudományterület
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731) | Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Kulcsszavak
kultúrtörténet | bortörténet | orvostörténet | Tokaj
Formátum
Text
DOI
http://doi.org/10.56037/978-963-414-923-1
ISBN
978-963-414-923-1
Sorozat
Acta Universitatis Tokajensis Sárospatakini. Patrimonium culturale. Fontes
ISSN
2939-5712
Nyomtatott verzió
https://harmattan.hu/domby-samuel-2823
Nyelv
latin | magyar
Kiadás
Első kiadás
Jogok
CC BY-NC-ND 4.0

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Adatvédelmi irányelvek

Elérhetőség

  • Kéziratleadási szabályzat
  • L'Harmattan Szerkesztőség

Social media

  • Facebook
  • Instagram

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde