Aller au contenu principal
mobile
Présentation du journalRechercher à l'intérieurMétadonnéesCitations

L'Harmattan Open Access platform

  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu
S'identifierS'inscrire
Aperçu
022_000032/0000

Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758

  • Aperçu
  • PDF
  • Afficher les métadonnées
  • Afficher le lien permanent
Title (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Field of science
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Series
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Type of publication
forráskiadás
Présentation du journalRechercher à l'intérieurMétadonnéesCitations

Original

Titre
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758
Title (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Translator
Pető Gábor
Editor
N. Kis Tímea | Molnár Dávid
ORCID
https://orcid.org/0000-0003-2143-7108
Peer review
Izbéki Ferenc | Molnár Péter | Orbán Áron
Date
2022
Place
Budapest | Sárospatak
Résumé
Gálfalvai Domby Sámuel (1729–1807) 1758-ban De vino Tokaiensi címmel védte meg orvosdoktori disszertációját az utrechti egyetemen, mely ugyanabban az évben nyomtatásban is megjelent. A szerző nem csupán a tokajiról fellelhető ismereteket összegezte, hanem alapos orvosi és meteorológiai megfigyelések, valamint kémiai kísérletek sorával bizonyította, miért ennyire kiválóak e borok, milyen hatásuk van az egészséges emberi szervezetre és milyen nyavalyák esetén jelenthet hathatós segítséget a fogyasztásuk. Írásán sok tekintetben nem fogott az idő: a terroir és az eredetvédelem fontosságára vonatkozó megállapításai például ma is megfontolandónak bizonyulnak. Domby disszertációja hűen tükrözi a korszak mindent racionálisan megmagyarázni vágyó, gyors iramú gyarapodása ellenére is hiányos természettudományi ismereteit, így a jelen tudásunkkal való összevetés önmagában is kivételes olvasmányélménnyé teszi e kötetet.
Summary (EN)
Sámuel Domby of Gálfalva (1729-1807) defended his doctoral dissertation "De vino Tokaiensi" at the University of Utrecht in 1758, which was published in the same year. The author not only summarised what was known about Tokaj wine, but also demonstrated through a series of medical and meteorological observations and chemical experiments why these wines were so excellent, what effects they had on a healthy human body and what ailments could be effectively treated by drinking them. In many respects, his work has stood the test of time: his observations on the importance of terroir and the protection of origin are still worth considering today.
Éditeurs
L’Harmattan
Co-publisher
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Type of publication
forráskiadás
Field of science
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731) | Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Mots clés
kultúrtörténet | bortörténet | orvostörténet | Tokaj
Format
Text
DOI
http://doi.org/10.56037/978-963-414-923-1
ISBN
978-963-414-923-1
Series
Europica varietas Tokajensis. Fontes
ISSN
2939-5712
Printed version
https://harmattan.hu/domby-samuel-2823
Langue
latin | magyar
Edition
Első kiadás
Droits
CC BY-NC-ND 4.0

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

S'identifierS'inscrire

Connexion utilisateur

eduId Login
J'ai oublié mon mot de passe
  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu