Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000053/0000

Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798. A tokaji, vagy is hegyalljai szőllőknek ültetéséről, 1810

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Szerző
Szirmay Antal
Cím (EN)
Notitia montium et locorum viniferorum Zempleniensis, 1798. Planting of grapevines in Tokaj, or Hegyalja, 1810
Tudományterület
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Társadalom és gazdaságtörténet / Social and economic history (12979), Történelmi földrajz / Historical geography (12999)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
szövegkiadás, tanulmány
022_000053/0231
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 232 [232]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000053/0231

OCR

fő fajtájuk a nevét," úgy tűnik, az olasz for, azaz a forumot, teret jelentő szóból vagy Itália egyik városáról, a Veneto, most már Caesarea területén lévő Forum Juliiról," az olaszul For-Minek mondott Forum Minuciiröl,” az olaszul For-Linek mondott Forum Liviiről" vagy mäs forummal jelölt hely nevéről kapta. A debreceni magyar tärsaság, amely 1795-ben Bécsben Alberti betűivel kiadta a Magyar grammatikát," a 338. oldalon a formint" szőlőt formiaei-nek [I Formianal nevezi, mégpedig Itália gyönyörű vidékéről, Formiae térségéről. Mégpedig jogosan, mivel már Horatius római költő is említést tesz róla az TÉnekek] első könyvének 20. versében: , mea nec Falernae temperant vites, negue Formiani pocula colles"" (nem jutok a falernumi szőlő és a formiae-i dombok lágy italához) Mivel pedig a helyiek által góhérnek mondott malvázia szőlőfajta is előfordul Hegyalja vidékén, nagyon valószínű, a szőlők némely fajtáját vagy a Morea-félszigetről, a bortermeléséről ismert Napoli di Malvasia" hegyfokáról, vagy Kelet-Görögország Veneto felé eső más térségéből, vagy a Jón- és az Adriai-tenger más szigeteiről — ahová a király menekülés közben visszavonult?! — hozták ide, vagy azok éltek tovább, amelyek korábbi pannóniai szőlőkből megmaradtak. 22. § Valamennyi szőlőfajta és tulajdonságaik számbavétele A tokaji szőlők fő fajtái a következők. Formint: lédús, édes, aromás szőlőt terem, a tőkéje tartós és ezért a Nap tűző hevéhez legjobban hozzászokott, a hegyaljai talajhoz leginkább illik. Madárkás: a formint szőlő egyik fajtája, de apróbb szemű, édes és sűrű levű; nevét onnan kapta, hogy a környéken repdeső seregélyek nagyon szeretik. Az előbbit pedig, hogy megkülönböztessék ettől, hólyagos formintnak is nevezik. Góher: nagyon édes szőlő, gyorsan válik igen nemes aszúszőlővé, de mivel gyorsan érik, édessége miatt a méhek, a darazsak és a lódarazsak kiszívogatják, és szinte semmi egyéb haszna nincs, mint hogy a szőlősgazdák torkosságát már júniusban kielégítse. Két fajtája is van ennek a szőlőnek, a török góhér és a budai góhér, az előbbit a Morea-félszigetről, az utóbbit a Dunán inneni és a Dunán túli részekről telepítették ide. Muskotály: ázsiai szőlőfajta, illata a szerecsendióra emlékeztet, rendkívül édes, 5 A furmint / formint eredetének kérdéséről lásd a tanulmányt, IV. 2. 4 Egykor Friuli, ma Cividale olasz város. 75 Talán Formia olasz városra gondol. 76 Ma Forli olasz város. 77 Domoxos—BENEDEK 1795. 78 A könyvben furmintkent szerepel. 7 Hor. Od. 1, 20, 10-12. 8° Morea-félsziget a Peloponnészosz-félsziget kôzépkori megnevezése. Napoli di Malvasia Monemvasia gôrôg város olasz neve. §1 IV. Béla a tatárjárás idején a dalmáciai Trau (ma Trogir) várába menekült. 230

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1949 px
Kép magassága
2776 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.15 MB
Permalinkből jpg
022_000053/0231.jpg
Permalinkből OCR
022_000053/0231.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde