Skip to main content
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Preview
022_000023/0000

Veres róka, vörös bársony, piros rózsa. A piros/vörös a magyar nyelvben és kultúrában

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Author
Bálizs Beáta
Title (EN)
'Veres’ Fox, ’Vörös’ Velvet, ’Piros’ Rose. The ‘piros-vörös’ [red] dual color terms in Hungarian language and culture
Field of science
Antropológia, néprajz / Anthropology, ethnology (12857)
Series
Studia Ethnologica Hungarica
Type of publication
monográfia
022_000023/0323
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Page 324 [324]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
022_000023/0323

OCR

I. ELSŐ HIPOTÉZIS: A PIROS ‘ROZSASZIN, KEKBE HAJLO PIROS" JELENTÉSE 323 , A kadarka melyről a versecziek mint a nemes faju magyar sz6löröl [...] beszélnek; borának rubin szine és kellemes zamata oly jelenségek, melyeket hasonló értékben más szőlő levében nem találunk" (Baross 1890, 258, kiemelés az eredetiben). Gyüre József három különböző kadarkaszólő háromféle színéről tudósít a 20. század elején, szerinte a ,nemes kadarka" bora gránátfvörös, az ,asszu kadarkáé" sötétebb, a lúdtalpú kadarka , fürtjeiből csak kaszélyos (siller) bort lehet nyerni" (Gyüre 1921, 222). Milyen lehetett tehát a kadarka vagy a kadarkának nevezett fajtákból szűrt bor színe? Valószínűleg nem egyféle,5? hiszen eleve többféle kadarkafajt ismer a mai tudomány is (bár régen még egyes fehér szőlőket is kadarkának neveztek, de kérdés, hogy ezek valóban ehhez a fajhoz tartoztak-e). Ráadásul — mint már szó volt róla — nem is egyformán készültek a kadarkaborok, hiszen egyrészt volt, ahol fehérbort készítettek ebből a szőlőből, volt, ahol festőszőlővel is színezték (vö. Nagy V. 2000, 40), másrészt eltérő színt nyert a bor azáltal is, hogy a mustot eltérő ideig hagyták a törkölyön állni. A néprajzi szakirodalomból a szanki borról pl. a következőket olvashatjuk: , A frissen ledarált és préselt kadarka bora fehér vagy halványpiros. Ha azonban a mustot néhány napig állni hagyták törkölyön, csersavtartalma megemelkedett, színe erősen pirossá vált, s könnyebben eltartható volt. Színét így szabályozni tudták a fehértől a melypirosig” (Jánó 1999, 80). De másutt is a ket végletet jelölö halvanypiros-melypiros jelzőpárral írták le a kadarkából az Alföldön készített borok színének lehetséges szélsőségeit: , a frissen ledarált kadarka [...] bora fehér vagy halványpiros lesz. Ha viszont néhány napig állni hagyják a mustot a törkölyön [...] A kadarka bora mélypirossá, a bikavérhez lesz hasonlóvá. E tapasztalatok birtokában [...] erősen piros kadar borokat szűrtek. A Szeged környéki homoki borok ekkor alapozták meg hirnevüket (Ásotthalmi vörös)" (Börcsök 1975, 209). 359 Vö. ,az 1828. évi levéltári adat" szerint , Egerben minden hegyen zömében vörös bor terem, mely átlagos világos vörös színű, de közöttük akadnak éppen olyan sötét színű borok is, mint a budaiak" (SUGÁR 1976, 297). Ezen adat szerint tehát a 19. század elején az egri borok , átlagban" világosabbak voltak, mint a budaiak. Vö. , a filoxéra utáni egri boroknak mintegy kétharmada fehér, egyharmada vörös és az annál világosabb színű kadarka és a siller" (PETERCSÁK 2012, 312).

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
1949 px
Image height
2783 px
Image resolution
300 px/inch
Original File Size
1.07 MB
Permalink to jpg
022_000023/0323.jpg
Permalink to ocr
022_000023/0323.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu