OCR Output

FRAZER-IMREGH MONIKA: ELETMOD, ASZTROLOGIA ES MAGIA A RENESZANSZBAN

noe,

is elismerik ezt, és megerősíti az orvosok gondoskodása és tapasztalata is. Platón,
Aristotelés és Plutarchos is tanú rá, hogy gyenge fizikumú emeberek is sokáig
élhetnek, ha törődnek egészségükkel. Ezért adja útmutatásait Ficino, de nem a
resteknek, hanem a megfontolt és mértékletes férfiaknak, akik a közösség javát
szolgálják.

(II. 2.) Az élet mint egyfajta fény, a természetes hőben áll. Ennek tápláléka egy
levegős és zsíros nedv, mint az olaj. Ha ez kevés, az elgyengülést eredményez; ha
sok, kihunyást. A kihunyás tehát bármely testnedv túltengése vagy elmérgező¬
dése esetén beáll, és ez főleg a nyálkára igaz. Így Ficinónak az élet meghosszab¬
bítását célzó útmutatásai leginkább két dologra vonatkoznak: hogy az elgyengü¬
lést, a kihunyást, illetve az elmérgeződést megakadályozza. Mindez ugyanazon
az alapelven történik. Amikor egy tudós a páciens, éles és forró elméje s képze¬
lőerejének folytonos mozgása elgyengüléssel fenyeget, a mozgáshiány és a rossz
emésztés viszont a kihunyással, így esetében mindkét feladat egyaránt fontos.

(II. 3.) Miként tartsuk egyensúlyban a hőt és a nedvet? Minerva, az olajfa ado¬
mányozójának tanácsa: mértékletességgel. Ahogyan a lámpások közül az világít
tovább, amelyben a lángocska a lámpabélhez úgy van igazítva, hogy ne kiigya az
olajat, hanem csak iddogálja, úgy étrendünkben mi is egyrészt arra fogunk ügyel¬
ni, hogy a benső tűz nehogy bármikor is túl nagy lángra kapjon, másrészt az , olaj",
azaz a nedv tiszta (üledékmentes), levegős, erős (sűrű) és tartós legyen. Hogy a
salakanyag felgyülemlését megelőzzük, kerüljük az ilyen étkeket, mozogjunk
sokat, ügyeljünk a jó emésztésre, és tisztálkodjunk rendszeresen.

(II. 4.) A természetes nedv kiszáradásának okai. A nedv túlzott felszaporodá¬
sát az ezzel ellentétes dolgok okozzák. Mindkét irányban legártalmasabb a rossz
emésztés. Elégtelen emésztés esetén nem keletkezik elegendő természetes nedv,
az emésztetlen étel pedig elnyomja a hőt. Avicenna szerint, ha az emésztés elég¬
telen, akkor a vér is elváltozik; Galénost követve az emésztést az élet gyökerének
nevezi. Ezért Galénos legfőbb szabálya, hogy mindenekelőtt az emésztésre
ügyeljünk minden esetben. Az emésztést segíti, ha az étel minőségi, nem túl sok
és nem túl vegyes, nem túl hideg vagy forró, ha éhség vagy böjt előzi meg az
étkezést, étkezés után a savanykás dolgok. Az emésztés akadályai. Az emésztés
négy szakasza. A salakanyagok kiürítésének és a bőr tisztán tartásának fontos¬
sága. A testmozgás, a napfény és a jó levegő szerepe. A legegészségesebb a városi
és a falusi életmód váltogatása (ötvözése).

(II. 5.) A görög szerzők terminusa: a ,jónedvű" ételek. A jó vér légies, mérsékelt
minőségű, közepes állagú és tartós. A forró vér túlságosan megemeli a termé¬
szetes hőt, kiszárítja a testnedvet, a benne hordozott nedv és hő is gyengévé és
illékonnyá válik. A túl nedves és vízhez hasonló vér tompítja a természetes hőt,
a természetes testnedvet erőtlenné teszi vagy felhigítja a hő hatása alatt, vagy

s 44 »