OCR Output

RÉVAI MÁTYÁS

szereket is bele kell kalkulálni a tervezésbe, befogadva az ebből fakadó
bizonytalanságot. A tervezés előkészítésénél két létfontosságú kérdést
kell megválaszolni: miért tervezek, és milyen hatást akarok elérni vele
rövid-, közép- és hosszú távon. Ebbe bele kell érteni úgy a térbeli, mint
az időbeli hatásokat is. Lehetőséget kell teremteni, hogy egy rendszer és
a benne lévő elemek teljes mértékben megtalálják saját fejlődési útjukat,
és ki tudják azt bontakoztatni. Emberi rendszerek esetén ez felelősség és
a tulajdonjog ,kiszervezésével" érhető el legkönnyebben. Ha bevonjuk
az érintetteket, akkor ők hozzák magukkal a saját tudásukat és fejlesz¬
tési elképzeléseiket.

A rendszerben való gondolkodás része a diverzitás elősegítése is.
Azonban önmagában a diverzitás mit sem ér, ha a rendszeren belüli
elemek között nincs kapcsolat. Az elemek közötti kapcsolatok általá¬
ban szintén a kiszámíthatatlanság felé terelik a rendszert, cserébe vi¬
szont olyan eredményeket tudnak produkálni, amelyek többek, mint a
rendszer elemeinek összessége. Erre Macnamara könyvében (2012) egy
viszonylag egyszerű példát találunk: a méhek és a virágok kapcsolatából
nemcsak virágon üldögélő méhek, hanem egy sokkal jelentősebb többlet
származik: a méz. Úgy is mondhatjuk, hogy egy élő rendszeren belül az
1+1 gyakran lesz egyenlé 3-mal vagy még tobbel. A regenerativ fejlesz¬
tésnek egyik kiemelt feladata a rendszer elemei közötti kapcsolédasok
elősegítése.

2.1.2.1 Egy jó példa Vermontból

A tervezés ilyen fokú átgondolására jó példa az USA-beli Vermont ál¬
lamban található Brattleboro városában működő szövetkezeti központ.
A történet elején a helyi élelmiszer-szövetkezet egy boltot akart nyitni,
az 1975-ben épített boltjuk mintájára, és ennek regeneratív megterve¬
zéséhez a Regensis-csoporthoz fordult. A közel tízéves folyamat során a
szövetkezet nemcsak új boltot kapott, hanem megtalálta a helyét a helyi
közösség életében is, átformálva azt. Az épület nem csupán egy bolt
lett, hanem egy — a város gazdaságát meghatározó — ,hub", központ is,
amely támogatja a helyi élelmiszerek forgalmazását, a helyben gazdál¬
kodókat és az egészséges élelmiszert keresőket egyaránt. Az épületben
használnak energiatakarékos megoldásokat (pl. a hűtők működtetéséből
fakadó hulladékhőt felhasználják az épület fűtésére), de a legfontosabb
eredmény a több mint 6000 szövetkezeti tag elköteleződésének növelése
a helyi forrásból származó élelmiszerek iránt.

118