OCR Output

1.4. Vállalati dekarbonizáció

és kinetikus energián alapuló, hosszú távú energiatároló megoldások
megalkotója, amelyek forradalmasíthatják a megbízható és fenntartható
villamosenergia-szállítást.

A svájci Akselos? által fejlesztett gyors mérnöki szimulációs techno¬
lógia (valós idejű digitális , ikrek" használata) az energiaátmenet felgyor¬
sításához a megújuló energiák hatékonyságának, megbízhatóságának és
nyereségességének növelésével segít csökkenteni a karbonkibocsátást.

A magyar Heat Ventors? az informatikai adatközpontokban ter¬
melődő hőenergia felhasználására, tárolására kidolgozott Heat Tank
szabadalma 3-5 éves megtérülés mellett 30-50%-0s karbonkibocsä¬
tás-csökkentést tesz lehetöve, 20-50%-os költsegmegtakaritäs mellett.

Karbonmegkötés és -kivonás: a légkörben felhalmozódott üvegház¬
hatású gázok kivonása, megkötése, hasznosítása rendkívül fontos, amire
számos izgalmas, innovatív megoldás létezik, illetve kísérlet folyik. Ilyen
a kanadai Carbon Engineering vagy a svájci Climeworks is, amelyek a
levegőből történő szén-dioxid-eltávolításra kínálnak megoldást. Utóbbi
új, szén-dioxid-eltávolítást és -tárolást lehetővé tevő izlandi üzeme — az
Orca — épités alatt van.

1.4.10.2 Elelmezés

Az Oxford Egyetem 2016-ban végzett kutatása szerint, ha 2050-ig a Föld
népessége átállna a vegán táplálkozásra, az 7096, vegetáriánus táplálko¬
zás esetén pedig 6396 üvegházhatásúgáz-megtakarítást eredményezne.
A gazdagabb országokban, beleértve hazánkat is, az élelmiszerek több
mint egyharmada kárba vész.

Amennyiben áttérnénk növényi alapú táplálkozásra, és legalább felé¬
re csökkentenénk az élelmiszer-pazarlást, nem lenne szükség újabb föld¬
területek termelésbe történő bevonására, így erdőirtásra sem. Mindezek
összesített klímavédelmi hatása igen jelentős.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése: a Munch.hu" egy hazai, élel¬
miszermentő platform, amelyen keresztül éttermek, pékségek, boltok
és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minő¬
ségű ételeket. Ma az ételpazarlás az egyik legjelentősebb környezeti
probléma: az ételek 48-a kárba vész, és ez a kidobott ételmennyiség felel

12

Toväbbi informäciö: https://akselos.com/energy-hub/
Toväbbi informäciö: https://www.heatventors.com/
További információ: https://munch.hu/

13
14

69