OCR
400 ¢ EGY FOLYÓ TÖBB ÉLETE Ugyancsak nagyszabású volt a kiállításhoz kapcsolódó gasztronómiai projekt, amelynek címe , Ízletes történelem. Kulináris fantáziák a kulaji ételekre", szlogenje pedig a , Kóstold meg a történelmet!" mondat volt. A projekt kurátora a tomszki , Loft" étterem séfjével közösen elképzelte, milyen lehetett a kulaji kultúra emberének étele. Komoly rekonstrukcióra nem lehet gondolni — a szervezők sem gondolták így —, hiszen azonkívül, hogy üstöket használtak, és hogy tudjuk, milyen állatok éltek akkoriban a területen, sokkal több reális fogódzója nem volt és nem is lehetett a fantáziájuknak. Képzeletüket szabadon engedve tehát egy levest [jávorszarvas-húsleves zöldfűszerekkel) és egy édességet (mézes mousse) alkottak meg, amit a múzeumban is több rendezvényen elkészítettek, illetve ami a vendéglőnek is hosszasan az étlapján volt. Több más kiegészítő eleme is volt a programsorozatnak. Színházi előadást tartottak , A kulaj dombjának legendája" címmel; ékszereket, kulaji ihletésű ajándéktárgyakat, pólókat dobtak a piacra; illetve a design legkülönbözőbb területein használták fel a kulaji művészet motívumait: a múzeum előtt például egy kulaji stílusú jávorszarvast ábrázoló biciklitároló díszeleg. A ,Múzeumok éjszakája" rendezvények is gyakran kapcsolódnak a programsorozathoz. A 2016-os rendezvény részeként a múzeum udvarában ,kulaji falut" rendeztek be, ahol egy tábortűz mellett gyógynövényekből és bogyókból készült főzeteket, teákat lehetett inni, szölkup dalokat adtak elő, " Sy, / f= kulaji motívummal és kulaji mintára készült ékszerek. Forrás: https://www.facebook.com/pg/TomskKulaika/posts/ (utolsö letöltes: 2019.11.07.)