Skip to main content
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Preview
022_000078/0000

Tokay, its Vineyards and Wine. Tokaj szőlőskertjei és bora

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Author
Robert Townson
Title (EN)
Tokay, its Vineyards and Wine
Field of science
Geológia / Geology (10422), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Történelmi földrajz / Historical geography (12999), Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Talajtudomány / Soil science (10414)
Series
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Type of publication
szövegkiadás, fordítás, tanulmány
022_000078/0071
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Page 72 [72]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
022_000078/0071

OCR

A legrövidebb s a legelegánsabb az lenne, ha vennénk a bátorságot, s mállott lávának neveznénk. A Tokaj és Mád közötti vidék nagyon szép, különösen a közvetlenül Tokaj utäni, ahol az egyik oldalon a szőlővel borított dombok, míg a másikon erdőkkel tarkított síkság terül el a kanyargó Bodroggal. Négy-öt óra múlva érkeztem meg Mádra, ahol Orczy báró tiszttartójával elfoglaltuk szállásunkat." Délután Tállyára mentem új ismerősöm társaságában, aki Ciceroném is lett volna. Nem volt sem természetbúvár, sem filozófus, s olyan tökrészegre leitta magát, hogy kénytelen voltam megszabadulni tőle. Tállyán a fehér, megkeményedett agyagnak egy másik bányájára találtam, viszszafelé pedig egy mezőn nagy mennyiségű szétszórodott fehér petrosilex"?? törmeléket figyeltem meg, ami kövült növényeket és lenyomatokat tartalmazott. Mád utcáin egy petrosilex-breccsa nagy halmait figyelhettem meg. Némelyik zöldes színű és igen szép volt. Valószínűleg építkezéseknél használják. A báró pincéje a kemény, fehér agyagba mélyült. Innen a mindössze egy postakocsi-ällomäsnyira fekvö Tolcsvära mentem. Liszka környékén a partot finom, fehér homok, vagy egy könnyen homokká morzsálódó kőzet, alkotja. Kitermelése során nagy mélyedéseket alakítottak ki. Úgy gondolom, hogy háztartási célokra használhatják föl. E kőzet igen durva tapintású." Forrasztócső alatt először szétpattogzik, majd foszforeszkálva háromszorosára puffad föl, s egy fehér, könnyű, a vízen úszó salakot képez, ami erősebb tűzben fehér üveggé alakul. Tulajdonképpen egy olyan tufafajtáról van szó, mely teljesen horzsakő, vagy valamilyen ezzel analóg anyag törmelékéből épül föl, és apró, szürke vulkáni üvegtörmeléket is tartalmaz"". Egyes helyeken durvább, mivel egy tökéletlen horzsakőtípus kis darabjaival és szürke vulkáni üveggel keveredik"". Ezt egy másik típus fedi, ami földes, okkerszínű anyaggal cementált borsónyi méretű horzsakődarabokból és a már említett szürke üveg csekély mennyiségű törmelékéből áll". "5 Báró Orczy József (1746-1804) vagy testvére, báró Orczy László (1750-1807) tiszttartójáról van szó. (gör-lat) nagyon kemény kőzetek régi neve, tkp. felzit; itt Townson valószínűleg kvarcitról, illetve kovásodott riolittufáról tesz említést. Ez az ún. ,kőpor" tufa. 78 " Tufa. Alba heterogenia terrea ineguale-granulata asperrima valde friabilis, granulis Obsidiani nigri & cinerei rarius inspersis. Tubi ferruminatorii ope crepitat intumescens ter volumen auget, phosphorescit, scoriam aque innatantem prebet, & in igne fortiori vitrum album. 7 + Tufa. Alba ex fragmentis minoribus & parvis Pumicis, in massa alba heterogenia terrea inequale-granulata asperrima valde friabili; granulis Obsidiani nigri & cinerei inspersis. 0 # Tufa. Ex fragmentis minoribus & parvis Pumicis, ope terræ ferruginiæ friabilis, leviter conglutinatis. Obs. Granulæ Obsidiani non omnino desunt. 70

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
1949 px
Image height
2776 px
Image resolution
300 px/inch
Original File Size
1.15 MB
Permalink to jpg
022_000078/0071.jpg
Permalink to ocr
022_000078/0071.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu