OCR Output

4. AZ ALKOHOLTERMÉKEK MAGÁNSZEMÉLYEK ÁLTAL TÖRTÉNŐ HAZAI ELŐÁLLÍTÁSA " 71

Az otthon előállított bor, sör, egyéb erjesztett italok mennyiségi megha¬
tározásával kapcsolatosan hasonló problémákkal szembesülünk. Azzal a kü¬
lönbséggel, hogy ezeknek a termékeknek az előállításához még csak bejelen¬
téshez kötött desztilláló berendezésre sincs szükség.

4.4. ÖSSZEFOGLALÁS, KÖVETKEZTETÉSEK

A magánszemélyek által közvetve vagy közvetlenül előállított gyümölcspárlat
mennyisége vizsgálatának fontos jelentősége van a lakosság éves alkoholfo¬
gyasztásának becslése szempontjából. A hazai szabályozás jellegéből adódóan
ugyanis a bérfőzött és a magánfőzött gyümölcsszesz mennyisége nem jelenik
meg a kiskereskedelmi forgalomban.

A NAV által rendelkezésünkre bocsátott hatósági adatok azt mutatják,
hogy kizárólag bérfőzésből a teljes magyar lakosságot tekintve az egy főre jutó,
100%-os alkoholban kifejezett párlat évenkénti átlagos mennyisége 0,59 liter
(SD-0,17) volt a 2002-2019 közötti időszakban. A kiskereskedelmi adatokból
becsült, egy főre jutó tiszta szesz mennyiségét csak a bérfőzés megközelítő¬
leg 0,5 literrel növeli minden évben. A bérfőzési adatok területi megoszlását
vizsgálva azt is megállapíthatjuk, hogy az egy lakosra jutó bérfőzött párlat
mennyisége 2022 és 2019 között rendre magasabb volt a kelet-magyarországi
régióban, mint Dunántúlon. A legtöbb bérfőzött párlatot BAZ megyében re¬
gisztrálta a hatóság. Itt az egy lakosra jutó 100%-os alkoholtartalomban mert
párlat mennyisége évente átlagosan több mint 1,5 liter.

A magánfőzés keretében legálisan előállított alkohol mennyiségéről
ugyanakkor csak a 2016 és 2020 februárja közötti időszakban rendelkezünk
adatokkal. Eszerint 2016 és 2020 februárja között az egész ország területén a
magánfőzést végzők összesen 537 608 db párlat-adójegyet igényeltek, amely
ennek megfelelő mennyiségű, literben kifejezett 42 tf%-os gyümölcspärlat
előállításához volt felhasználható. A teljes lezárt éveket vizsgálva (2016—2019) a
legális magánfőzés keretében előállított, 10096-os alkoholban kifejezett egy la¬
kosra jutó gyümölcsszesz-mennyiség évente átlagosan 0,005 liter (5D—0,0008)
volt, ami szintén nem szerepel a kiskereskedelmi forgalom adataiban.

A vizsgált adatokkal összefüggésben ugyanakkor mindenképp hangsú¬
lyozni szükséges, hogy a valóságban az egy főre jutó, magánszemélyek által
közvetve vagy közvetetten előállított gyümölcsszesz mennyisége a fentiektől
jelentősen nagyobb. Különösen igaz ez a magánfőzés keretében előállított al¬
koholra. A magánfőzés korábbi és jelenlegi szabályozása ugyanis kizárja an¬
nak a lehetőségét, hogy a hatóság a jogszabályok betartását - így különösen