te összesen 537608 db párlat adójegyet bocsátott ki a magánfőzők részére. A
vizsgált időszakban a legtöbb párlat adójegy (48 802 db) kiadására BAZ me¬
gyében került sor. Ezt követi Pest megye (41 648 db), majd SZSZB megye, ahol
összesen 36268 db párlat-adójegyet adott ki a hatóság a magánfőzők részére.
A legkevesebb párlat-adójegy ebben az időszakban Nógrád megyében került
kiadásra, mindösszesen 13 390 db. A másodikés harmadik legkevesebb adójegy
kibocsátása pedig Vas (14097 db), illetve Tolna (17 894 db) megyében történt.
Országos szinten a magánfőzők átlagosan 17,7 db párlat-adójegyet igényel¬
tek a hatóságtól. Egy igénylő tehát kb. 17 liter 42 tf90-os alkoholtartamú párlat
előállításához szükséges adójegyet szerzett be 2016 és 2020 februárja között
évente. Az egy magánfőzőre jutó átlagosan igényelt párlat-adójegy mennyi¬
sége SZSZB megyében volt a legtöbb (23,8 db). Hasonlóan magas szám volt
Békés megyében (22,9 db) és Hajdú-Bihar megyében is, ahol egy igénylő átla¬
gosan 20,8 db párlat-adójegyet szerzett be a NAV-tól (4.1. táblázat).
Az adott megye népességszámának arányában vizsgálva azonban megál¬
lapítható, hogy az egy megyei lakosra jutó párlat-adójegyek számában, vagyis
a legálisan otthon főzhető párlat mennyiségében - ellentétben a bérfőzéssel
- nincs érdemi különbség a megyék között. A lezárt éveket tekintve (2016¬
2019) az egy lakosra jutó párlat-adójegy évenkénti átlagos mennyisége 0,1-0,2
db között volt minden megyében. Ez alól kivételt képez Békés megye, ahol
ugyanebben az időszakban az egy lakosra jutó párlat-adójegy igényelt meny¬
nyisége 0,3 db volt.
A magánfőzés kapcsán rendelkezésre álló, a párlat-adójegyek alapján be¬
csülhető értékek szerint a korábban részletezett bérfőzésen túl magánfőzés
keretében 2016 és 2020 februárja között mintegy 537 608 liter 42 tf%-os gyü¬
mölcsszesz készülhetett legálisan a magyar háztartásokban. Mindez évente
átlagosan több mint 134 ezer liter alkoholterméket jelentett a bérfőzés mellett.