OCR Output

4. AZ ALKOHOLTERMÉKEK MAGÁNSZEMÉLYEK ÁLTAL TÖRTÉNŐ HAZAI ELŐÁLLÍTÁSA " 63

jóval előbb megtörténik, mint a késő ősszel (pl. szőlő, szilva) érő gyümölcsök
cefrézése.) Vagyis több regisztrált bérfőzető - mint jogi kategória -— mögött
egyazon évben akár ugyanaz a háztartás, illetve természetes személy is lehet.

A bérfőzők számának megyei eloszlásával összefüggésben kiemelendő
továbbá, hogy a legtöbb, illetve legkevesebb bérfőzést végző szeszfőzde (te¬
lephely) is az említett a két megyében - BAZ és Zala megyében - található.
A NAV adatai szerint 2013 és 2020 között BAZ megyében üzemelt a bérfőzést
végző szeszfőzdéknek kb. 1590-a, míg a Zala megyében található bérfőzést vég¬
ző szeszfőzdék az országos telephelyeknek mindössze kb. 1,590-át adják/adták."

Az adott évben kiadott párlat mennyisége és a bérfőzetők száma alapján
meghatározhatjuk, hogy megyénként, illetve országosan (összesen) átlago¬
san hány hektoliterfok, illetve hány liter 42 tf906-os alkoholtartalmú párlatnak
megfelelő bérfőzött gyümölcsszesz került a magyar háztartásokba. 2013 és
2019 között országos átlagban 22,66 hlf gyümölcsszesz került kiadásra egy¬
egy bérfőzető részére. Amennyiben ezt 42 tf99-os párlatban szeretnénk ki¬
fejezni, akkor mindez azt jelenti, hogy a berfözetök ätlagosan 53,94 liter 42
tf99-os párlatnak megfelelő mennyiségű gyümölcsszeszt vittek haza.

Az átlagosan egy főre jutó bérfőzött párlat mennyiségét megvizsgálva
kiderül, hogy 2013 és 2019 között a BAZ megyei bérfőzetők részére kiadott
párlat mennyiségével (24,77 hlf) csaknem azonos átlagmennyiség jutott a
Hajdu-Bihar megyei (24,75 hlf), a Jasz-Nagykun-Szolnok megyei (23,97 hlf),
a Szabolcs-Szatmar-Bereg megyei (23,63 hlf) és a Heves megyei (23,11 hlf)
bérfőzetőkre is minden évben. Megyei megoszlásban az egy főzetőre jutó
átlagos bérfőzött párlat legkevesebb átlagos mennyisége Győr-Moson-Sop¬
ron megyében volt (17.14 hlf). A legkevesebb bérfőzetőt és bérfőzést végző
szeszfőzdét regisztráló Zala megyében a bérfőzetők részére kiadott átlagos
párlat mennyiség ettől valamivel több volt (18,75 hIf) 2013 és 2019 között.

A literben kifejezett mennyiségi adatok alapján megállapítható, hogy 2013
és 2019 között az országban egy bérfőzető átlagosan 53,94 liter 42 tf%-os al¬
koholtartalmú párlatnak megfelelő gyümölcsszeszt vitt haza. A legmagasabb
átlagmennyiséget regisztráló megyékben az egy főzetőnek kiadott párlat átla¬
gos évi mennyisége BAZ megyében 58,97 liter, Hajdú-Bihar megyében 58,94
liter, Jasz-Nagykun-Szolnok megyeben 57,07 liter, Szabolcs-Szatmär-Bereg
megyeben 56,25 liter, Heves megyeben pedig 55,02 liter 42 tf%-os pärlatnak
megfelelő gyümölcsszesz volt 2013 és 2019 közötti időszakban. Ezzel szemben
Győr-Moson-Sopron megyében átlagosan mindössze 40,81 liter, Zala megyé¬

7 A bérfőzetők számát illetően a NAV kizárólag a 2013 és 2020 közötti időszakra biztosí¬
tott adatokat.