Skip to main content
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Preview
022_000060/0000

Alkoholhelyzet Magyarországon. Tények, adatok, elemzések

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Title (EN)
State of Alcohol Use in Hungary. Facts, Figures and Analyses
Field of science
Szociológia / Sociology (12846), Közegészségügy / Public health (12328), Egészségügyi statisztika / Medical statistics (12326)
Series
RendSzerTan
Type of publication
tanulmánykötet
022_000060/0032
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Page 33 [33]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
022_000060/0032

OCR

2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS " 31 gával kapcsolatos bizalmatlanság, aminek oka a házi szeszfőzés legalizálása. A nem regisztrált, házilag előállított alkohol feltehetőleg megnövekedett mennyisége jelentős mértékben hozzájárulhat a ténylegesen elfogyasztott alkohol mennyiségéhez. Bár a hivatalos adatok elsősorban a borfogyasztás jelentősebb visszaesését mutatják az elmúlt tíz évben, nem pedig a tömény szeszét, feltételezhetjük - és erre még más tanulmányokban visszatérünk -, hogy a megnövekedett, házilag előállított töményszesz-mennyiség mérséklően hatott a bor és az összes alkohol kereskedelmi forgalmára. A hivatalos fogyasztási adatok értelmezésekor további bizonytalansági tényezőnek tekinthető a bor, sör és tömény szesz készleteinek alakulása, illetve a készletváltozás becslése. A hazai alkoholfogyasztás szerkezetében bekövetkezett tényleges változásokat módosíthatják más statisztikai számbavételi problémák is. Korábban már írtunk arról, hogy az összes fogyasztás kiszámításakor milyen alkoholtartalommal számol a KSH az egyes italfajták esetében. Feltételezhető, hogy a kereskedelmi forgalomban megjelenő italfajták tényleges alkoholtartalmának változása (a sör alkoholtartalmának növekedése, a legálisan vásárolható tömény italok alkoholtartalmának 35-4096-ra történő mérséklődése) módosíthatja a statisztikai adatokban megmutatkozó tendenciákat. 2.2. AZ ADATOK BEMUTATÁSA? 2.2.1. Az egy főre jutó összes fogyasztás változása Alkoholfogyasztásra vonatkozó rendszeres statisztikai adatközlés 1950-től van Magyarországon, de szórványos és becsült adataink már a 18. századtól léteznek. A legelső ismert becslés Pásztor Mihálytól származik, aki szerint egy budai lakosra 177 liter borfogyasztás jutott évente. Keleti Károly becslései szerint 1881-ben az egy főre jutó fogyasztás 18,6 liter bor, 3,4 liter sör és 16,4 liter égetett szeszes ital volt. Ennek alapján feltehető, hogy az egy főre jutó 7 Az adatok forrása: 1970-ig: Rácz-Vingender, 1999; 1970-től: KSH bormeérleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm11.html; KSH sörmerleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm12.htm]; KSH égetett szesz és dsszes szesz: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_ hosszu/elm13.html

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
1867 px
Image height
2670 px
Image resolution
300 px/inch
Original File Size
1.09 MB
Permalink to jpg
022_000060/0032.jpg
Permalink to ocr
022_000060/0032.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu