OCR Output

2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS " 31

gával kapcsolatos bizalmatlanság, aminek oka a házi szeszfőzés legalizálása.
A nem regisztrált, házilag előállított alkohol feltehetőleg megnövekedett
mennyisége jelentős mértékben hozzájárulhat a ténylegesen elfogyasztott
alkohol mennyiségéhez. Bár a hivatalos adatok elsősorban a borfogyasztás
jelentősebb visszaesését mutatják az elmúlt tíz évben, nem pedig a tömény
szeszét, feltételezhetjük - és erre még más tanulmányokban visszatérünk -,
hogy a megnövekedett, házilag előállított töményszesz-mennyiség mérséklő¬
en hatott a bor és az összes alkohol kereskedelmi forgalmára.

A hivatalos fogyasztási adatok értelmezésekor további bizonytalansági té¬
nyezőnek tekinthető a bor, sör és tömény szesz készleteinek alakulása, illetve
a készletváltozás becslése.

A hazai alkoholfogyasztás szerkezetében bekövetkezett tényleges változáso¬
kat módosíthatják más statisztikai számbavételi problémák is. Korábban már
írtunk arról, hogy az összes fogyasztás kiszámításakor milyen alkoholtar¬
talommal számol a KSH az egyes italfajták esetében. Feltételezhető, hogy a
kereskedelmi forgalomban megjelenő italfajták tényleges alkoholtartalmának
változása (a sör alkoholtartalmának növekedése, a legálisan vásárolható tö¬
mény italok alkoholtartalmának 35-4096-ra történő mérséklődése) módosít¬
hatja a statisztikai adatokban megmutatkozó tendenciákat.

2.2. AZ ADATOK BEMUTATÁSA?
2.2.1. Az egy főre jutó összes fogyasztás változása

Alkoholfogyasztásra vonatkozó rendszeres statisztikai adatközlés 1950-től
van Magyarországon, de szórványos és becsült adataink már a 18. század¬
tól léteznek. A legelső ismert becslés Pásztor Mihálytól származik, aki szerint
egy budai lakosra 177 liter borfogyasztás jutott évente. Keleti Károly becslései
szerint 1881-ben az egy főre jutó fogyasztás 18,6 liter bor, 3,4 liter sör és 16,4
liter égetett szeszes ital volt. Ennek alapján feltehető, hogy az egy főre jutó

7 Az adatok forrása:

1970-ig: Rácz-Vingender, 1999;

1970-től:

KSH bormeérleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm11.html;
KSH sörmerleg: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/elm12.htm];
KSH égetett szesz és dsszes szesz: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_
hosszu/elm13.html