OCR Output

A mezővárosok és a kisvárosok
szerepe a bortermelés világának
átalakulásában a 19-20. század
fordulóján ¬
Saulernais példája

Friss tanulmányok mutatták ki, hogy a 19. század végén és a 20. század elején
milyen szoros (és folytonosan megújuló) kapcsolatok álltak fenn a francia vidék
kisvárosai és a mezőgazdasági szektor között. Figyelemre méltó historiográfiai
eredményekkel szolgáltak ezek a vidéktörténet, a kisvárostörténet és a táplálko¬
zás/fogyasztástörténet metszéspontján elhelyezkedő írások. Ezen munkák hagyo¬
mányába illeszkedik jelen tanulmány is, amely a kisvárosok és a mezőgazdaság
világa között fennálló kapcsokat a Sauternais borai példáján keresztül elemzi.
A szóban forgó borrégióhoz az alábbi községek tartoznak: Sauternes, Bommes,
Fargues, Preignac, Barsac és Langon, de idesorolhatjuk végső soron Podensac-ot
es Cadillac-ot is. Tärgyalt korszakunk a « hosszü » 19. szäzad lesz, az a periö¬
dusa tehát a francia történelemnek, amikor nagy változásokon megy keresztül a
francia vidék általában, s különösen Sauternais vidékének bortermelése. Ezek a
változások nyilvánvalóan összefüggésben állnak az ipari forradalom vívmányaival,
a mezőgazdaság technikai modernizálódásával éppúgy, mint a filoxéra pusztítá¬
saival. Különös figyelmet fordítunk a 19—20. század fordulójára, amely korszakot,
bár sok szempontból kulcsszerepe van a későbbiek vonatkozásában, viszonylag
elhanyagolták a régióval foglalkozó történészek. Célunk tehát az, hogy különböző
perspektívákból tanulmányozzuk, hogy a mezővárosok és kisvárosok miként vesz¬
nek részt Sauternais vidékének bortermelésében: a lánc minden pontjára — a borok
előállítására, feldolgozására, forgalmazására és reklámozására — rákérdezünk.

194