OCR Output

tgy alapvető forrástípus, amely
nozzásegít az édes, a likőr- és
a desszertborok franciaországi
elterjedésének megértéséhez a
I7 és a 19. század vége közölt: a
párizsi pincék összeírásai

Az édes borok, a likérborok (vins de liqueur) és a desszertborok (/iguoreux) sikere
és térhódítása a fogyasztók változó ízlésének függvénye, ám ennek az ízlésnek az
alakulásáról viszonylag keveset tudunk, elsősorban azért, mert nehéz írott forrá¬
sokra visszavezetni. Igen használható információforrásnak tűnnek a Párizsban a
17. század vége és a 19. század vége között készült hagyatéki jegyzékek, amelyek
nagy számban maradtak ránk a közjegyzői iratok között. E jegyzékekben gyak¬
ran szerepelnek ugyanis borospincék, amelyeknek tartalmáról és az ott fellelhető
borok értékéről részletes beszámolókat találhatunk. Elemzésük szeriális vizsgálat
útján lehetséges, ezt azonban nagyban megnehezíti a közjegyzői iratok szinte át¬
tekinthetetlen mennyisége (s tegyük hozzá: ezen iratoknak a hagyatéki jegyzékek
csak egy apró szeletét képezik). A kutatást nagyban bonyolítja egyébként egyfelől
az, hogy nem minden elhalálozást követően készült hagyatéki jegyzék, másfelől
pedig az, hogy nem minden hagyatéki jegyzékben szerepel borospince. Úgy dön¬
töttünk tehát, hogy véletlenszerűen szondázzuk meg a 17. század vége és a Máso¬
dik Császárság bukása között felvett hagyatéki jegyzékeket: összesen 3000-nél is
több ilyen dokumentumot vizsgáltunk át.

Elsőre úgy tűnhet, hogy kutatásunk szociális korlátokba fog ütközni, hiszen a
nem különösebben gazdag párizsiak nyilvánvalóan nem engedhették meg maguk¬
nak, hogy borospincét tartsanak fenn, vagy akár csak azt, hogy ilyen drága boro¬
kat vásároljanak és fogyasszanak. Ám a borkereskedők — akik számos jegyzéket
hagytak ránk - sikeresen kompenzálták a borospincék elterjedtségének hiányát,
hiszen a nép fiai eldészeretettel latogattak a kor fogaddit, borkiméréseit (cabarets).
Azonban, ahogyan azt bizonyítani fogom, a társadalmi osztályokat egymástól el¬
választó különbségeket feltétlenül figyelembe kell vennünk : elsőként az arisztok¬
rácia mutatott érdeklődést ezen borok iránt — ez Norbert Elias 4 civilizáció folya¬

176