Direkt zum Inhalt
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu
AnmeldenRegistrieren
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Vorschau
022_000054/0000

Les racines des vignobles de Tokaj et Sauternes. Actes du Colloque international franco-hongrois les 2–6 novembre 2022, Sárospatak (Hongrie)

  • Vorschau
  • PDF
  • Zeige Metadaten
  • Permanenten Link anzeigen
Title (EN)
The Roots of the Vineyards of Tokaj and Sauternes
Field of science
Kultúrtörténet, kulturális emlékezet / Cultural history, cultural memory (13056), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976), Kulturális örökség, kulturális emlékezet / Cultural heritage, cultural memory (12998)
Series
Europica varietas Tokajensis. ΔΩΡΟΝ
Type of publication
tanulmánykötet
022_000054/0147
  • Buch Übersicht
  • Seite
  • Text
  • Metadaten
  • Clipping
Seite 148 [148]
  • Vorschau
  • Permanenten Link anzeigen
  • JPG
  • TIFF
  • zurück
  • Weiter
022_000054/0147

OCR

lésének. Az itt elfogadott osztályozás egyébként a termőterületek között állít fel hierarchiát, a z dűlőket s viszont nem osztályozza, ami nem feltétlenül megy a pontosság rovására, hiszen összesen 17 borkategóriát állapít meg, méghozzá elég széles meghatározásban ahhoz, hogy érvényesülhessenek az árnyalatok. Fél évszázad leforgása alatt azonban nagyot változott a világ. 1698-ban az intendáns szerint a homoki borok iránt csökkent a kereslet, az édes fehérborok dominálják a piacot, ami pedig a vöröseket illeti : a Graves és a Médoc többé nem sorolhatók be egy és ugyanazon kategóriába, hiszen önálló identitásra tettek szert. A 17-18. század fordulóján bekövetkező átakulás mélységét jól illusztrálja az a kifejezés, amely 1703ban tűnik fel Angliában: New French Clarets. À düléket (cru) mâr egyértelmüen azonositjäk: a Haut-Brion és a Margaux minőségi borokként válnak ismertté az angol piacon, s rövidesen csatlakozik hozzájuk a Latour és a Lafite. Milyen okai lehetnek ezen átalakulásnak? Nagy változást figyelhetünk meg először is a borok minőségében. Míg a 17. század közepén még állítanak elő olcsó vörösbort, a magisztrátusok fokozatosan arra állnak át, hogy vagy vörös- vagy fehérbort készítenek, s világos minőségi hierarchiát állítanak fel (kereskedelmi forgalomba szánt bor, x asztali s bor, homoki bor, lőre. Ismerünk birtokokat, amelyek gyors ütemben állnak át a minőségi termelésre (például Haut-Brion), máshol viszont továbbra is a régi idők módszereivel élnek (Entre-deux-mers). A birtokok c üzemeltetésének 5 terén is változásokat figyelhetünk meg. Három módja létezik a gazdálkodásnak: az első, ha a birtokos maga foglalkozik a termeléssel, a második a bérbeadás, a harmadik a felesbérlet. A szőlőbirtokokat többségükben a birtokos így vagy úgy, de saját maga műveli és művelteti. Ennek egyik formája a napszám, amelynek az a lényege, hogy a birtokos konkrét munkafázisokra felfogad egy alkalmas embert, aki bért kap munkájáért. A magisztrátusok gyakran élnek egy sajátos, faisandure nevű szerződéstípussal is, amely valahol félúton található a felesbérlet és a napszám között. A 17. század végén következik be a nagy váltás: egyre több birtokos dönt úgy, hogy közvetlenül maga foglalkozik a termeléssel, ami lehetővé teszi számukra a fejadó megkerülését is. Egyre ritkábban találkozunk bérleti és felesbérleti szerződésekkel, a birtokosok inkább éves szerződést kínálnak a birtokra költöző és ott teljes ellátást élvező bérmunkásoknak. Ez a rendszer maximális rálátást biztosít a tulajdonosnak a birtok működésére. A hatékonyság nagyban függ a használt eszközöktől. A hagyatéki jegyzékekből arra következtethetünk, hogy a szőlőtermelés nem igényel különösen szofisztikált eszközparkot: inkább taligákkal találkozunk, mint komolyabb szekerekkel; egyszerű, kerék nélküli ekékkel, inkább több ökörrel, mint egy lóval, továbbá egyszerű kéziszerszámokkal. Az egyszerű ekék használata arra utal, hogy tisztán szőlővel beültetett parcellákon dolgoztak, s nincs szó arról, hogy más vetemények közé ültették volna a szőlőt. Ez természetesen csökkenti a költségeket, mert rá lehet engedni az ekét a földre és nem kell kapálni. Ennek nyoma is van némely írott dokumentumokban, amelyek arról szólnak, hogy az újabban ültetett tőkék « ekével megművelhetők 5. Ez az újítás nem vonatkozik ugyanakkor minden magisztrátusi földre, mert azt látjuk a feljegyzésekből, hogy x kapálandó földek » is 146

Strukturell

Custom

Image Metadata

Bild Breite
1831 px
Bild Höhe
2835 px
Bild Auflösung
300 px/inch
Dateigröße
1.54 MB
Permalink zum JPG
022_000054/0147.jpg
Permalink zur OCR
022_000054/0147.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

AnmeldenRegistrieren

Benutzeranmeldung

eduId Login
Ich habe mein Passwort vergessen
  • Suche
  • OA Kollektionen
  • L'Harmattan Archive
Deutschde
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Magyarhu