OCR
— 3— levet termök. A’ Hegyallyai szöllöknek nevezetesebb fajtái im ezek: Formint , Olasz Országi fajta: Formiai tartományból, édes, tartös, &s.a’ Hegyallyai földhöz leg alkalmatossabb.. Ez is (kétféle: Hölyagos Formint nagyobb jszemii, Madarkds Formint apré szemü; mivel a’ seregélyek nagyon_ szeretik , Madarkdsnak nevezteteit, Géhér igen édes, és koránt, érö, de mivel a" késöbb szüretig meg. nem áll, és ja? darások , "s a? méhek édességéért el .hordják, tsak arra. való: hogy a" szöllös gazda. koräntabb_szöllöt ehessen Ez is kétféle. Zérék+ Goher, és Budai-Géhér, mivel, az. előbbi Méreai fél szigetbél; a’ masik Dunántúl való részekből hozatott, Muskatal Asiai fajta, szép illatú, de a" fája nálunk nem igen tartós, azért tsak a" szájnak izére való nézvé helyenkint neveltetik. Hárs level, különös, ’s a’ bodza viräghoz hasonlito illatü,, böven ,; jö.bort „’s’aszszü szöllöt termö, azert.a’ Formint ütän mäsodik helyet érdemeli. Balafänt , ez is igen jd, és tartés fajta: ı Ledny- Szöllö, szüretkor sárgás, Fe jer-Szöllö halavany, mind a? kettö igen édes , leves, has menést szerző, de mivel a’ hartyája igen vékony, tsak a" kemény agyagos , vagy nyirkos földbe alkalmatos; a? fövenyes földben pedig ritka esztendőben állya meg, a" Késöbb szüretet, hanem le tsorog. Polyhos, ez igen böven termö, de igen húsos , azért , a leve nem derék , és a" bora lhamar penyé 316