veres e? színe , nem setét veres , mint a" Budai boré. Eger¬
nek sok szdlohegyei kézétt legnagyobb ’s legmagosabb
az Egyed hegye, a földje részszerént szöke agyag,
részszerént veres nyirok. (sic) és igen követses. Ez ter¬
mi a? legjobb Egri bort, melly egésséges , ha mingyárt
erds is, "s jó esztendőben igen édes, de édességét 25 esz¬
tendő múlva elszokta veszteni, ’s akkor a’ fuszerszama
nevekedik. Fiatalkorában, míg 2, "s 5 esztendeig édeses,
x vizet bé nem veszi, hanem 5, "s 6 esztendős korában,
a" midön már megért, vízzel igen jó. Ha nem vizezik,
nagy ereje miatt nem igen lehet inni. Húsz ’s több esz¬
tendokig is el all a? seprűjén s meg nem változik, hihe¬
tő az Egri jó pintzékre nézve" mivel a? tapasztalás sze¬
rént színében tetemes változást szenvedett , ha mikor ide¬
gen helyett más nem derék pintzékbe rakták. Igaz , hogy
sok bor a seprűjétől romlik meg, ha: sokáig hagyják
rajta. Elvitték Londonba , Petersburgba "s Nápoly väros¬
sába, a. hol 2 rekkenő meleg napokon is meg nem vál¬
tozolt, sem. utjában , sem ott helyben. Ha a" meleg nyá¬
ri hónapok kedveznek, a" szemek hamarább megaszszúd¬
nak, *# igen jé , edes, sürü, ’s füszerszämos aszszuszolö¬
bort lehet készíteni, tsak hogy édességét sok esztendö¬
kig meg nem tartja, "s veres színét többnyire a"Buteliák
oldalán hagyja. Ha az: Egriek jó ö:bort töltenenek az asz¬
szúszölöre , mint a? Ménesiek szoktak , jobb aszszúszölő¬
borok vólna. Campaniai bort is. készítettek már az Egri
fekete szölöböl, mellynel külömbet nem igen lehet kí¬
vänni, de a’ körül belol való Hutakban futt buteliakat
az ide való bornak ereje, kivált mikor" habzó bor válik
belőle , széljel szakasztja." I
, A? második rendű borok a Sikhegy, Czegled,
Al-Magyar, Ratzhegy, Galagonyás ’sa’t. ala¬
tsonyabb, nem követses szölöhegyeken teremnek, jók
ugyan és kellemetesek, de még sem ollyanok, mint az
Egyed hegyén. Az Egri veres bor közönségesen kellemetes
ízű , könnyű , egésséges, a? gyomrot éppen nem terbeli ,
és különös jó. tulajdonságai ollyanok, hogy azokat akár¬
melly külső országi veres borban nehéz együtt felta¬
lalnı,“
Eisenberg, lasd Vashegy.