OCR Output

78

Würtzburg tajan Oesterreichernek, a’ Frantziak
pedig Raisin d’ Autriche-nak hijjak. 446 Raifler,
majd gömbölyű , sárgás , édes, kis szemű , vastag bőrű: azért
ropogós. A! tőkéje, sokáig eltart, minden esztendőben van
termése , a" bora is jó. 400 Scheukürn, fejér, vankék
színű is. 448 Schintauer, säargäs. 449 Schintauer
veres. 422 Silberweisse, gömbölyu, zöldes, igen le¬
ves szemü, tömött fürtű , a" rothadásra nagyon hajlandó.
October közepetäjan megerik. 11 Zapfner, weisse, igen
j6 szolo, bornak valo. 455 Zuckerweinbeere, hosz¬
szukäs, zöldes-sárga szemű, nádméz édességű. October
elején megérik.
Ezen jó szölöfajok még eddig nem fordultak elő a? Laj¬

: stromunkban :

491. Burgunder, grüne, a? Frantziáknál B ou r¬
guignon blanc a! neve. Majd hoszszúkás , korán érő,
leves, édes szemű. A? ragya bántja.

492. Burgunder, schwarze. Bourguignon
noir. Frantzia Orszagböl hoztäk ide. Ebbol sztirnek itt
igen jó , de még nem sok veres bort.

495. Fuchsbraune, másképp Weisse. Ezzel ki¬
vältkeppen ültetik be a’ szölöjöket a’ Grintzingiek , Weid¬
lingiek, Nussdorfiak, es a’ Kahlenbergerdörfliek , ’sabböl
szűrik a? jóféle boraikat.

494. Portugieser , scehwarze, jókor érő, édes,
nem nagy fürtű szölö, a" mellyből készül Béts vidékén
a legtöbb, és a" legjobb veres bor.

495. Raifler,schwarze, a’ szeme kitsin, édes,
a fürtje is nem nagy , és tömött, veres bornak való. Oc¬
tober vége felé érik.

496. Riesler, masutt Rieszling, Kleine Riesz¬
ling, Rothgipfler, gömbölyü, sargäs-zöld, világos,
kís szemű , igen kellemétes ízű. Fürtje tömött, "s October
közepe-táján megérik. Ez a? szölő adja a’ bornak a’ kel¬
lémetes illatot.

497. Schlehenschwarze, nagy szemü , de fa¬
nyar izü, termekeny. A’ veres borät sokan szeretik.

498. Seeweinbeere, fejér , majd gömbölyű, le¬
ves szemű , tömött fürtű. A" Fertő tava mellől került ide.
Közelről való attyafia a Fejer szölönek.

84