borral áz elsőségért vetekedik. Bz szabad Királyi város;
fekszik Pósonyhoz másfél mértföldnyire, a" 48-dik gr. és
15 m. alatt, következésképpen tsak két kis mértföldnyire
feljebb észak felé, mint Tokaj.
Az Aszszuszölöbornak tsinalasahoz nagy gondal és fi¬
gyelemmel lätnak a’ Szent-Györgyiek. Két fajta szölörol
szokták az aszszút leszedni, úgymint a? nálok űgy nevezett
fejér Gross-Lagl, esGrün-Lagl , máskép fejér és zöld
Langler,vagy Ligler, Lagler, vagy Hajnosrél. A’ mustjat
is tsak kétféle szölönek töltik a megnevezett aszszura, a’ ge 1¬
be Zierfahnl, vagy a" 58-dik szám szerént sárga N é¬
met szölönek nádméz édességgel és olajjal tellyes
mustját, és a Mehlweissnak (Magyar neve Nyár¬
hajú, vagy a Tokaji Fejér szölő) mustját: mivel ez
adja meg a’ bornak erdsségét, ’s szeszét.
Két putton ád egy Magyar akot: két aszszúval töl¬
tött puttonra , egy fél sárga Német, és egy fél Nyárha¬
jú sz6lôvel rakott puttont számlálnak , de a? mellyet elébb
kitapos a Taposd, minek elötte öszsze keveri azt az
aszszúval.
Az aszszúnak kitaposása ebből áll: a? Taposó min¬
den szemből a? húsos részeket kitapossa, és ha hüves
napok járnak, mint szoktak Novemberben, a" mikor itt
szüretelnek , nem lehet attól tartani , hogy az aszszúk
megmelegedjenek , és forrni kezdjenek, akkor, napjá¬
ban tsak 2 órát tapos , reggel egy óráig, és 12 óra múl¬
va , estve ismét egy óráig. Egy kádba 12 putton aszszút
szoktak hordani , a" mellynek kitaposása legalább 10, és
némellykor 15 napig is eltart , mivel napjában tsak két
óráig taposhat. De, ha netalán attól félnek, hogy forrni
kezdjen , akkor sietnek vele, és "a? taposónak napjában 4
órát kell taposni, reggel, délbe, estve és éjfélkor, min¬
den taposás után, 5 óráig abba hagyja. Ez így folytato¬
dik 5 nap egy más után. Az utólsó napon a? 12 putton
aszszúhoz járuló gelbe Zierfahnl 5 putton, és a? Mehl¬
weisshdl is annyi putton nyers szölöt tapos ki először , és
öszsze kevervén azt az aszszúval, későbben másodszor is
kitapossa, de már az öszsze töltött "s kevert aszszúval.
A" kitaposott szőlőt a? kádból sajtó alá rakják, "s 24
óráig úgy hagyják állani, hogy a? leve, préselés nélkül ,
magától letsorogjon, Ezt öszsze töltögetik, s Essentiá