tanúskodik, hogy ez az inkább gazdagok, mint szegények betegsége gyakrabban
sújtja azokat, akik azt megelőzően életük napjaiban többet áldoztak Bacchusnak.
A népi tapasztalattal ellenkezőt állítanék, ha teljesen tagadnám, hogy a borunk
olykor nem kiváltó oka az ízületi gyulladásnak és a köszvénynek. Úgy tűnik, a tu¬
dós Behrens is így tett, amikor azt állította, hogy a magyar borok igen alkalmasak
arra, hogy kőképző és ízületi gyulladást kifejtő hatásaik legyenek, a tokajiakat azon¬
ban nem említette. Bizonnyal ezek is elő tudják — jóllehet kevésbé és ritkábban telítet¬
tek kevésbé nemes részekkel, mint más borok — az említett betegségeket idézni akár
a savas-sós, akár a nyákos részeikkel, miként azt Charles Louis Liger""" állítja." Sőt
mértéktelen fogyasztás esetén a legnemesebb és spiritust leginkább tartalmazó borok
annyira fel tudják lazítani a szilárd részeket, a változatos emésztésre szánt folyadéko¬
kat annyira le tudják rombolni, hogy ebből emésztési zavar vagy emésztési nehézség
jön létre. Méltán tartja úgy a jelenségek megfigyelésében nagyon gondos Sydenham, 5
hogy a köszvény ennek köszönheti eredetét." Mindazonáltal az ezektől a betegsé¬
gektől szenvedőknek is enyhülést hoz a kiemelkedő roboráló, izzasztó, savsemlegesítő
és enyhítő hatásáról ismert borunk bölcs és visszafogott használata. A szubtilisebb
flogisztonrészecskék ugyanis, azzal, hogy a burkokat gyorsabb és elevenebb össze¬
húzódásokra késztetik, a gyomor erőtlenségén is segítenek; a vér körforgásának nö¬
velése által a tisztátalanságokat kitakarítják a bőr párologtató erecskéin keresztül; az
édes, olajos, nyákos molekulák a káros anyagot, ha az savas lenne, mérséklik, a táp¬
csatorna belső, több nagyon érzékeny ideggel teli felületét bevonják, védik azoknak
a maró nedveknek a pusztításától, amelyek még a bélcsatornákban tartózkodnak, és
megakadályozzák, hogy azok a belsőbb szervekhez juthassanak. Crato"" megengedte
az ebbe az osztályba tartozó nemesebb magyar borokat a köszvényeseknek, a tudós
Hoffmann is ügy vélte, hogy a sav nélküli édes borainkat éppúgy gyümölcsözően le¬
het adni a köszvényeseknek és az ízületi gyulladásban szenvedőknek." Az igen éles
elméjű Sydenham azonban azt állítja, hogy a köszvényesek esetében szép lassan min¬
denféle bor fogyasztását teljesen fel kell számolni. Szigorúan igyekszik tudatosítani
bennük, hogy sokkal sanyarúságosabb a betegség szörnyű kínjait, mint az erjesztett
italok nélkülözését elviselni. Mindazonáltal azoknak, akik vagy azért, mert már rég¬
óta fogyasztanak spiritust tartalmazó italokat, vagy azért, mert előrehaladott koruk
miatt igen nehezen emésztenék meg az ételeket bor nélkül, a gyomruk erősítése és az
emésztésük növelése érdekében azt az utasítást adta, hogy — inkább orvosság, mint
126 Charles Louis Liger (1715-1760) orvos, a pärizsi egyetem professzora
127 Commentarii...1755, 441.
128 ‘Thomas Sydenham (1624-1689) angol orvos
129 Nem azonosítható, hogy az Opera Omnia melyik kiadásából idézett Domby (Opera omnia p. 444.), ezért
a kérdéses mű önálló, 1684. évi kiadását vettem alapul. Lásd SYDENHAM 1684, 29.
130 Johannes Crato von Krafftheim (1519-1585) nemet szärmazäsü orvos, I. Ferdinánd, majd II. Miksa
udvari orvosa
131 A jelzett szövegreszletet nem találom Crato műveiben. Hoffmann és Sachs is ugyanigy (Consilia et
epistolae medicinales p. 253.) és ugyanazzal a szöveggel idézték, így az is elképzelhető, hogy Domby
valójában nem Crato jelzett művéből, hanem pl. Hoffmanntól idézett. Lásd HorFMANN 1739, 181.;
HOFFMANN 1739, 133.