OCR Output

Ékesen mutatja, hogy a spiritust tartalmazó italok mennyire gyengítik a szilárd része¬
ket, azoknak a disznóknak a példája, amelyeket a pálinka erjesztése utáni maradékokkal

hizlaltak. A gazdák azt figyelik meg az esetükben, hogy a beleiknek annyira gyenge és

szakadásra hajlamos a szövete, hogy alig lehet belőlük kolbászt készíteni.

Ötödik rész

A TOKAJI BOR HASZNÁLATA BETEG EMBER
ESETÉBEN

XVIII. § A jó hírű tokaji borok, amelyeket orvosi avagy gyógyászati
használatra igénybe lehet venni, a betegségek gyógyításában és az
egészség számos ellenségének a legyőzésében kiemelkedő és egyene¬
sen isteni segítséget jelentenek.

Az előző részben bemutattuk, hogy több, méghozzá nagyon dicséretes erővel ren¬
delkeznek, tudniillik elősegítik a nedvek keringését, melegítenek, megnyitnak,
oldanak, simítanak, izzasztanak; sőt tudós férfiak tesznek bizonyságot amellett,
hogy messze megelőznek sok borfajtát. Tehát a napnál világosabb mindenki szá¬
mára, aki akár csak valamilyen szinten jártas a gyógyítás mesterségében, hogy
ezek a borok a legkiemelkedőbb helyet foglalják el azon orvosságok között, ame¬
lyek a savó túltengéséből, az olajos, gyúlékony részek vérben előforduló hiányából,
a testnedvek tisztátalanságából, azok lassú körforgásából, a szilárd részek lazaságá¬
ból, tónushiányból, a természetes orrváladék kiszáradásából, az erek és más járatok
elzáródásából, a különféle kiválasztások elakadásából, a savas homoknak a tápcsa¬
tornában történő megállásából és más ilyen jellegű okokból származó betegségek
esetén észszerűen eljáró ember céljának megfelelnek.

XIX. § Hosszadalmas lenne mindazon betegségek fajtáit sorra ven¬
ni, amelyek esetében a tokaji bor rendívül hasznosnak bizonyul.
Ezért úgy döntöttünk, hogy csak néhány természetellenes beteg¬
séget érintünk, amelyek között joggal foglal el első helyet Magyar¬
ország néhány honi avagy helyhez kötött betegsége, mint amilyen
a porcellus Cassoviensis, a magyar nausea avagy csOmor, a languor

104