OCR Output

vagy tiszta vízzel kevert borainkat fogyasszák, mert a víz lecsendesíti és megzabolázza
az őrjöngő Bacchust, az ártalmas lelkeket gyengíti, hogy a borok jobban javára válja¬
nak az egészségnek. Így már nem megkeményítik, hanem megerősítik a rostokat, és
már nem gátolják a test növekedését."

Az öregek esetében csökken a természetes hő, a verejtékezés lassabban történik,
a gyomor erőtlenebbül emészt, nyers nyirok" keletkezik, a vér sűrűsége mindig nő,
a test ereje elenyészik, a lélek zsémbessé és nyugtalankodóvá válik. Ezek a borok azon¬
ban az idős testet felmelegítik, a verejtékezést rendkívüli módon elősegítik, a gyomrot
támogatják az ételek emésztésében, a testben keletkező nyers dolgokat megszüntetik,
a vér folyékonyságát növelik, a test erőit felfrissítik, az elme erejét megőrzik, az ét¬
kezési gondokat felszámolják, sőt azzal, hogy megőrzik az egészségüket és megvédik
őket az időskor betegségeitől, gondoskodnak a hosszú életükről. Ezért Galénosz már
a maga idejében felismerte azt a kivételes szolgálatot, amelyet a bor nyújt az időseknek.
A régiek szokása szerint inti az embereket, hogy , hívják Bacchust segítségül az öregek
áldozataihoz, aki a bort az öregkor keserűsége ellen adta üdvös gyógyszerként, hogy
tudniillik ezzel újra életre keljünk és a lélek nehézségeit feledéssel törölje el, és a lélek
keményből lággyá téve, miként a tűzbe helyezett vas, kezelhetőbb legyen."" A mél¬
tóságos van Swieten báró azt állítja, hogy az idős koron leginkább a mérsékelt borfo¬
gyasztás és az új és pajkos borokban található spiritustartalom könnyít. Erre Cornaro
velencei nemest hozza fel példának, aki a júliusban és augusztusban elveszített erejét és
kezdődő öregkora elevenségét minden év szeptemberében bölcsen azzal állította helyre,
hogy újbort fogyasztott. Cornaro, aki a józan étrendjéről és arról ismert, hogy vissza¬
utasította az orvosok segítségét, több mint száz évet élt." A tudós Behrens a magyar
borokat azok közé sorolja, amelyek megérdemlik, hogy az idősek tejének nevezzék őket,
és mindenekelőtt a tokaji borokról ítélte azt, hogy előnyösek az idősek számára. Ezzel
vág egybe az, amit a tudós F. Hoffmann mond: , Az erős és egyúttal édes borok — ame¬
lyek közé azok tartoznak, amelyeket Felső-Magyarország terem, elsősorban a tokaji
bor — az időskornak nagyon javára válnak, de azért mértékkel és étkezés közben sürüb¬
ben kortyolgatva. Ily módon segítik az emésztést, az úgynevezett calidum nativumot!”
helyreállítják, nem kevésbé töltik el melegséggel az egész testet, és a savós koszt mind
a húgyjáratokon át, mind a bőr alatti csatornácskákon át kivetik."

XIV. § Noha a boraink mindkét nemnek sokféle módon ajánlottak,
a női lágyságnak mégis az édes és kevésbé erős borok a legmegfe¬

113 Nem található, melyik Galénosz-kiadásból idézte Domby ezt a megállapítást (De naturalibus facultati¬
bus Lib. IT. Cap. X. p. 622.); Hippocrates 1596, 339.; CELsus 1746, 32.

114 Azaz éretlen, nem megfelelő működésű.

115 Nem található, melyik Galénosz-kiadásból idézte Domby ezt a megállapítást (Classis I. p. 644.)

116 SWIETEN 1742, 76.

117 A calidum nativum (läsd az arisztotelészi entelechia, ill. spiritus universalis) egyfajta testetlen anyag, ami az
egész világot betölti és a föld összes anyagában megtalálható.

118 Benrens 1710, 367, 529., Horrfmann 1739, 254.

100