Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000032/0000

Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. A tokaji borról, 1758

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Cím (EN)
Domby Sámuel: De vino Tokaiensi. About Tokaj wine, 1758
Tudományterület
Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Kora-újkori történelem / Early modern history (12976)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
forráskiadás
022_000032/0100
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 101 [101]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000032/0100

OCR

vagy tiszta vízzel kevert borainkat fogyasszák, mert a víz lecsendesíti és megzabolázza az őrjöngő Bacchust, az ártalmas lelkeket gyengíti, hogy a borok jobban javára váljanak az egészségnek. Így már nem megkeményítik, hanem megerősítik a rostokat, és már nem gátolják a test növekedését." Az öregek esetében csökken a természetes hő, a verejtékezés lassabban történik, a gyomor erőtlenebbül emészt, nyers nyirok" keletkezik, a vér sűrűsége mindig nő, a test ereje elenyészik, a lélek zsémbessé és nyugtalankodóvá válik. Ezek a borok azonban az idős testet felmelegítik, a verejtékezést rendkívüli módon elősegítik, a gyomrot támogatják az ételek emésztésében, a testben keletkező nyers dolgokat megszüntetik, a vér folyékonyságát növelik, a test erőit felfrissítik, az elme erejét megőrzik, az étkezési gondokat felszámolják, sőt azzal, hogy megőrzik az egészségüket és megvédik őket az időskor betegségeitől, gondoskodnak a hosszú életükről. Ezért Galénosz már a maga idejében felismerte azt a kivételes szolgálatot, amelyet a bor nyújt az időseknek. A régiek szokása szerint inti az embereket, hogy , hívják Bacchust segítségül az öregek áldozataihoz, aki a bort az öregkor keserűsége ellen adta üdvös gyógyszerként, hogy tudniillik ezzel újra életre keljünk és a lélek nehézségeit feledéssel törölje el, és a lélek keményből lággyá téve, miként a tűzbe helyezett vas, kezelhetőbb legyen."" A méltóságos van Swieten báró azt állítja, hogy az idős koron leginkább a mérsékelt borfogyasztás és az új és pajkos borokban található spiritustartalom könnyít. Erre Cornaro velencei nemest hozza fel példának, aki a júliusban és augusztusban elveszített erejét és kezdődő öregkora elevenségét minden év szeptemberében bölcsen azzal állította helyre, hogy újbort fogyasztott. Cornaro, aki a józan étrendjéről és arról ismert, hogy visszautasította az orvosok segítségét, több mint száz évet élt." A tudós Behrens a magyar borokat azok közé sorolja, amelyek megérdemlik, hogy az idősek tejének nevezzék őket, és mindenekelőtt a tokaji borokról ítélte azt, hogy előnyösek az idősek számára. Ezzel vág egybe az, amit a tudós F. Hoffmann mond: , Az erős és egyúttal édes borok — amelyek közé azok tartoznak, amelyeket Felső-Magyarország terem, elsősorban a tokaji bor — az időskornak nagyon javára válnak, de azért mértékkel és étkezés közben sürübben kortyolgatva. Ily módon segítik az emésztést, az úgynevezett calidum nativumot!” helyreállítják, nem kevésbé töltik el melegséggel az egész testet, és a savós koszt mind a húgyjáratokon át, mind a bőr alatti csatornácskákon át kivetik." XIV. § Noha a boraink mindkét nemnek sokféle módon ajánlottak, a női lágyságnak mégis az édes és kevésbé erős borok a legmegfe113 Nem található, melyik Galénosz-kiadásból idézte Domby ezt a megállapítást (De naturalibus facultatibus Lib. IT. Cap. X. p. 622.); Hippocrates 1596, 339.; CELsus 1746, 32. 114 Azaz éretlen, nem megfelelő működésű. 115 Nem található, melyik Galénosz-kiadásból idézte Domby ezt a megállapítást (Classis I. p. 644.) 116 SWIETEN 1742, 76. 117 A calidum nativum (läsd az arisztotelészi entelechia, ill. spiritus universalis) egyfajta testetlen anyag, ami az egész világot betölti és a föld összes anyagában megtalálható. 118 Benrens 1710, 367, 529., Horrfmann 1739, 254. 100

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1951 px
Kép magassága
2775 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.35 MB
Permalinkből jpg
022_000032/0100.jpg
Permalinkből OCR
022_000032/0100.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde