OCR Output

a gyengébbé tevő vizek vannak túlsúlyban. Méltán következtetjük
az korabbiakbol, hogy borunk minden fajtája ugyanazon alkotó¬
elemekből áll, és minden eltérés oka ezeknek az elemeknek az el¬
térő minőségén és mennyiségén alapul. Nem mulasztottam volna
el kísérletekkel megvizsgálni, hogy ezek milyen arányban vannak
jelen a borunk különböző fajtáiban, ha a szülőföldemtől távoli hely,
ahol most élek, nem tagadta volna meg tőlem ezt az örömet. Noha
jogosan állítjuk, hogy az összetevők különbözőek, és azonkívül el¬
ismerjük, hogy adódnak itt olyan borok, amelyekben kevesebb olaj
és spiritus van, s inkább a sav és a víz bővelkedik bennük, és minden
alkotórészük sűrűbb és kevésbé nemes, azonban ha sem az időjárás
kíméletlensége, sem más egyéb fentebb idézett okok nem gátolják
meg a szőlők beérését, a borok nagyon kellemes íze, rendkívüli ere¬
jük és páratlan édességük arra késztet minket, hogy azt higgyük,
legnagyobb részük bőségesen gazdag olajos és spiritust hordozó al¬
kotóelemben, kevésbé vannak telítve savas-sós részekkel, valameny¬
nyit egyedülálló kiválóságuk és finomságuk teszi ismertté. Mi kelti
ugyanis ezt a nagyon édes ízt a nyelv idegbimbóin?? A legfinomabb
sós részek, amelyek olajos és vizes részekkel vannak elegyedve. Mi
őrzi meg nagyon hosszan ezeknek a boroknak az épségét? A spi¬
ritust hordozó alapelem bősége és finomsága, a tudós Stahl ebből
következtet arra, hogy még meleg helyen is, lezárt edényekben ezek
a borok, egy igazán jó pezsgő, a spanyol bor, bizony még a magyar
tokajiböl egy j6 aszt is (ein recht guter Sect, Spanischer Wein, ja auch
ein guter Ausbruch von Ungarischen Tokayer) lassabban ecetesednek
meg. Miben keresendö annak az oka, hogy ezek a borok nagyobb¬
részt erősek vagy édesek, sárga vagy aranyszínűek? Az előbb mon¬
dottakból nyilvánvaló.

A tudós Hoffman adott alkalmat arra, hogy röviden megkeressem az okát annak:
Európa boraihoz képest miért a tokaji borok vesztik el leglassabban az édességüket?
Azt kutatja ugyanis, hogy a görög, itáliai és más melegebb régiókban előállított bo¬
rok miért nem őrzik meg sokáig édességüket, a magyar borok pedig — főként ame¬
lyeket a hegyaljai városokból szállítanak Németországba — miért tartják meg nagyon

85 Latinul papilla nervosa.

94