OCR Output

egy uncia arzénércből, két uncia égetett mészből készül, mindkettőt összezúzzuk és
tizenkét uncia esővízhez keverjük. Ha ezt cseppenként a hamisított borhoz adjuk,
azt homályossá teszi és elfeketíti. Ez a kísérlet sikeresen működik a rajnai és a moseli
borral, nem kétséges, hogy a mi borunkkal is eredményes.

Ami pedig a nevének eredetét illeti, azt vagy annál az első szőlőültetvénynél
kell keresnünk, amelyet talán a Tokaji-hegy keleti oldalán, az elhagyatott vártól
közelebb telepítettek, idő haladtával pedig a más dombokra is áttelepített szőlők,
mivel a termésük ugyanúgy kiváló volt, megtartották ugyanazt a bornevet; vagy
sokkal valószínűbb, hogy azon külföldi kereskedők előítéletének a szüleménye,
akik azt hitték, hogy ennek a környéknek a nemesebb borai csakis Tokaj környékén
teremnek. Legnagyobb valószínűséggel ugyanis az történhetett, hogy azok, akik
külföldieknek adták el ezeket a borokat — felfigyelve arra, hogy azoknak ez a megy¬
győződésük -—, a nagyobb ár érdekében kiválóságuknál fogva minden hegyaljai bort
tokajinak állítottak be. Nagymértékben alátámasztja ezt a véleményt az a külföldiek
körében élő szokás, hogy ezeket a borokat tokaji néven jegyzik, és a hegyaljai név
sehol sem fordul elő. Úgy tűnik, hogy a tudós Hoffmann is így vélekedett ezeket
írva: , Megszokott dolog, hogy minden bort, amely azon hegyaljai helyek környékén
terem, a kiválóságuknál fogva tokajinak neveznek, mivelhogy a kereskedőknek az
a meggyőződése, hogy az a bor, amely Iokaj környékén terem, előbbre való a többi
hegyaljaihoz képest, noha szinte mind egyformák."

Második rész

A TOKAJI BOR KÜLÖNFÉLE FAJTÁI ÉS AZOK
A TERMÉSZETI OKOK, AMELYEKTŐL ANNAK
KISEBB-NAGYOBB KIVÁLÓSÁGA FÜGG

IV. § A hegyaljai térségben a gyakorlat szerint négyfajta bor van:
az esszencia, az elsőrangú aszúbor, a másodrangú aszúbor és a kö¬
zönséges bor. Ezeken kívül néhányan még muskotályt és vörös
bort is termelnek.

Borunknak azt a fajtáját, amely édességben, kellemességben, árban minden más bort fe¬
lülmül, esszenciänak (essentia, die Essens) nevezik, amely a megaszüsodott szölök felhal¬

36 Domby itt röviditette az eredeti szöveget, abban ugyanis az szerepel, hogy hogy a Tokaj környéki borok
többet érnek, mint a többi hegyaljai, mert az itteni hegyoldal egyik délre néző, 600 lépésnyi szakaszán
terem a legkiválóbb bor. Lásd Horrmann 1736, 73.

80