OCR Output

III. § Nagyobb a jelentősége azoknak a kérdéseknek, amelyekre
méltán vár választ mindaz, aki távol él a mi földjeinktől. Azokat
a borokat, amelyeket Magyarországon hegyaljai megnevezéssel il¬
letnek, Magyarországon kívül jogosan lehet-e tokajinak mondani?
A kereskedők nem szednek-e rá ezzel a tetszetős névvel más népe¬
ket? Honnan származik ez a megnevezés?

Ha az ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező borokat jogosan illetjük ugyanaz¬
zal a szóval, nem kétséges, hogy törvényes ezeknek az ugyanazt jelentő szavaknak
a felcserélése is, hisz nincs különbség, hogy melyiket használjuk. Ez a valamennyi
közt a legszebb fekvésű és legmagasabb hegy olyan szőlőkkel bővelkedik, amelyeknek
a borai rendkívüli édességükkel kedveltetik meg magukat. De a természet bőkezűen
osztja szét a hegyek két vonulatán is a borait, amelyek nem kevésbé édesek: a Tokaji¬
hegy spiritust? tartalmazó, kellemes ízű, aranyló színű és erős illatú borokat nyújt,
de más hegyeken is találunk olyanokat, amelyek éppúgy büszkélkednek ezekkel az
adottságokkal. Ha az évek múltával nem lesz valami bajuk, hanem nemesebbekké
válnak, ezek is oly sokáig eltarthatók, mint ahogy egy lengyel fejedelem is egy száz
éve őrzött bort tálalt fel egy lakomán, ha hitelt adhatunk megbízható forrásunknak.?"
Ha nem tévedek, ellen fogod vetni, hogy a hegyek két vonulatán, akár azért, mert ke¬
vésbé éri napfény, akár a renyhe talaj miatt gyengébb minőségű borok születnek. De
a Tokaji-hegyről minden honfitársunk velem egyöntetűen azt állítja, hogy az is épp¬
úgy ad néhány bizonytalanabb nemességgel rendelkező bort. Ennek többféle okáról
majd a következő részben fogunk szót ejteni. Talán azt fogod mondani, hogy a ma¬
gyarok által Mézes Málénak," a németek által Zucker-Bergnek nevezett szőlőhegy
— amelyről azt állítják, hogy a bora ismertségében felülmúlja a többieket — kitűnik
a Tokaji-hegyen, s erre való tekintettel a közeli hegyek borai nem tudnak ugyanolyan
értékesek lenni. Elég alapos okod van, hogy erre az álláspontra juss, hisz szinte min¬
den szerző munkájából, akik csak írtak erről — a hazaiakat is beleértve —, erről érte¬
sülsz, azt leszámítva, hogy a leghitelesebb tanú, Matolai János erről semmilyen emlí¬
tést nem tesz. Ez teljes egészében olyan hiedelem, amely nagyon sok ember lelkében
régóta mélyen gyökerezik. Ha azonban az igazságtartalmát a hegyaljai föld lakóitól
szeretnéd megtudni, rájönnél, hogy egy kissé másként áll a dolog. Ők is nevezetes¬
nek tartják ezt a szőlőhegyet, elismerik, hogy a bor, amelyet terem, rendkívül édes,
kellemes ízű, azt azonban visszautasítják, hogy ezeket a tulajdonságokat a legmaga¬

28 A spiritus Domby, ahogy kortärsai számára is többértelmű kifejezés volt: jelentette egyfelől a bor egyik
összetevőjét, melyet a kémiai tulajdonságai alapján ma az alkohollal azonosíthatunk, másfelől a XVIII.
század közepén a fogalomnak még létezett egy elvontabb, kemiatrikus jelentése is, mely szerint minden
létező organizmus tartalmaz egy testetlen matériát, a spiritust is, mely az életfunkciók zavartalanságára
is hatással van. Hogy e jelentésbeli árnyalatok ne okozzanak zavart a szövegértelmezésben, a spiritus szót
nem fordítottuk le, de ahol szükséges, jelezzük az aktuális jelentését. Lásd SZATHMÁRY 1934.

29 Marotat 1744, 19-20.

30 ma: Mézes-Mály Tarcal határában

78