Aller au contenu principal
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu
S'identifierS'inscrire
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Aperçu
022_000023/0000

Veres róka, vörös bársony, piros rózsa. A piros/vörös a magyar nyelvben és kultúrában

  • Aperçu
  • PDF
  • Afficher les métadonnées
  • Afficher le lien permanent
Auteur
Bálizs Beáta
Title (EN)
'Veres’ Fox, ’Vörös’ Velvet, ’Piros’ Rose. The ‘piros-vörös’ [red] dual color terms in Hungarian language and culture
Field of science
Antropológia, néprajz / Anthropology, ethnology (12857)
Series
Studia Ethnologica Hungarica
Type of publication
monográfia
022_000023/0150
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Page 151 [151]
  • Aperçu
  • Afficher le lien permanent
  • JPG
  • TIFF
  • Précédente
  • Suivant
022_000023/0150

OCR

I50 IV. A VÖRÖS/VERES JELENTÉSRÉTEGEI szócikkeiben (ahol egyébként a sárgás- és barnásvörös is gyakori), sőt itt már az a vörhenyes szőke összetétel is szerepel,""7 amely még a 20. század második felében is használatos (akár szakirodalmi szövegben is, Id. Erdélyi Zs. 1961, 199). 2.2.4. Milyen színű a ,magyar paprika"? A vörös és a verheny(eg)es / vör(he)ny(eg)es "sárgás" jelentése kapcsán érdemes kitérni egy rövid gondolat erejéig a címben jelzett kérdésre, mivel ezzel kapcsolatban a 19. század közepéről különösen figyelemreméltó adatra bukkantam. Egy észak-amerikai útleírásban ugyanis a magyar fűszerpaprika színének vonatkozásában a verhenyeges sárga kifejezés tűnik fel: ,ez semmi ti. az er6s kapadohany] az indidnok dohanynemiijchez képest, mellyet kinikkiniknek hivnak s egy fanem gyökerének héjából készítenek [...] napon megszárítva porrá törik és ugy szívják. Erejére nézve hasonló a paprikáboz s szine is olly verhenyeges sárga" (Mocskai Haraszthy 1850, 174). A fenti idézet igazi értékét az adja, hogy a szerző, Haraszthy Ágoston — aki később a kaliforniai szőlészet-borászat megalapítója lett — annak a , magyar paprikának" a színét határozta meg verbenyeges sárgaként, melynek színét a száz évvel később élők már bizonyosan nem a sárga színosztályba, sokkal inkább a kognitív pirosba sorolták. Hiszen az 1940-es években már inkább abban volt nézeteltérés a magyar nyelvet beszélő személyek között, hogy a paprika színe kapcsán a veres vagy a piros szót megfelelőbb-e használni. Egy 1948-as — kémikus szakemberek körében tartott — felolvasó ülésen ugyanis a fűszerpaprika színével és minőségével kapcsolatos tudományos előadás után valaki felvetette, hogy a paprikaőrlemény színe voltaképpen nem piros, hanem veres, a felszólaló nézetét azonban senki sem osztotta, sőt hevesen támadták. A vita elmérgesedésének az ülés elnöke végül , avval a tréfás megjegyzéssel vette elejét, hogy próbáljon meg csak valaki a szegedi piacon veres paprikát kérni, majd meglátja, milyen választ kap rá" (Selényi 1948, 12). (Összevetésül megemlíthető, hogy a 19. századi szövegekből, ill. a 20. századi tájnyelvekből is ismert vörös mint a paprika szólás ma kétféleképpen is használatos: , vörös cvki: v. , mint a paprika’, ill. ,piros mint a paprika”, \d. Bardosi 2012.) “7 Ld. a Bernhardt szócikket. A verbenyeges szőke kifejezést a szarvasmarhák szőrszínének azonosítására is alkalmazták, Szabó pl. egy 1821-es kecskeméti jegyzőkönyvben találta meg ilyen kontextusban (SZABÓ K. 1937, 88). Hermann szerint szőke színűnek egykor azt a szarvasmarhát nevezték, amelyiknek , világos vörösessárga" volt a színe (HERMANN 1914, 450).

structurelles

Custom

Image Metadata

Largeur de l'image
1949 px
Hauteur de l'image
2783 px
Résolution de l'image
300 px/inch
Taille du fichier d'origine
1.15 MB
Lien permanent vers jpg
022_000023/0150.jpg
Lien permanent vers OCR
022_000023/0150.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

S'identifierS'inscrire

Connexion utilisateur

eduId Login
J'ai oublié mon mot de passe
  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu