OCR Output

Horváth Zsolt - Demetrovics Zsolt - Paksi Borbála

EVÉSZAVAROK

1. AZ EVÉSZAVAROK ELTERJEDTSÉGE

Az OLAAP 2019-es és a BLS 2019-es kutatása során az evészavarok jelenlétének
kockázatát a SCOFF Kérdőívvel mértük (Morgan et al., 1999). A kérdőív öt
tétele az anorexia nervosa (AN) és a bulimia nervosa (BN) központi tüneteit
méri. A résztvevőknek ezen tünetek jelenlétéről vagy hiányáról kell dönteniük
Gigen" és ,nem" válaszopciók szerint). A kérdőív révén azok a személyek so¬
rolhatóak az evészavarok kockázatát mutató csoportba, akik legalább 2 tünet
jelenlétéről beszámolnak. Fontos megjegyezni, hogy az evészavarok diagnosz¬
tikus kategóriája meglehetősen heterogén, azaz több, egymástól jelentősen eltérő
tüneti képet mutató zavart is magában foglal. Például az AN és a BN mellett
ide tartozik a falásroham-zavar (binge eating disorder, BED). Más tényezők
mellett ezen zavarok között különbséget jelenthet, hogy míg az AN-val diag¬
nosztizált személyek inkább restriktív tüneteket mutathatnak, addig a BN és
a BED esetén jellemző lehet a kontrollvesztés. Emellett akár különbséget je¬
lenthet ezen zavarok között az is, hogy AN esetén jelentősen alacsony testsúly
jellemző, míg a BN és a BED akár rizikót jelenthet a túlsúlyosságra és az elhí¬
zasra is (American Psychiatric Association, 2013; Marcus & Wildes, 2014; Mc¬
Cuen-Wurst et al., 2018). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a SCOFF Kérdőív
révén nem lehetséges az evészavarok különböző típusainak differenciált mérése,
a kérdőív csak az evészavarok jelenlétére vonatkozó rizikó átfogó, nemspecifi¬
kus megállapítását teszi lehetővé. Annak érdekében, hogy részletesebben is
elemezhető legyen az evészavarok elterjedtsége a felnőtt lakosság és a budapesti
fiatal felnőttek körében, testtömeg-index (body mass index, BMI) kategóriák
szerinti bontásban is bemutatásra kerülnek a prevalencia-értékek. A fejezetben
négy BMI kategória mentén vizsgáltuk az evészavarok elterjedtségét: (i) so¬
ványság (18,5 alatti BMI), (ii) normális testsúly (18,5-25 közötti BMI), (iii)
túlsúlyosság (25-30 közötti BMD) és (iv) elhízás (30 vagy afölötti BMI).