Skip to main content
mobile
Volume OverviewSearch InsideMetadataCitations

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
Preview
022_000078/0000

Tokay, its Vineyards and Wine. Tokaj szőlőskertjei és bora

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Author
Robert Townson
Title (EN)
Tokay, its Vineyards and Wine
Field of science
Geológia / Geology (10422), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Történelmi földrajz / Historical geography (12999), Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Talajtudomány / Soil science (10414)
Series
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Type of publication
szövegkiadás, fordítás, tanulmány
Volume OverviewSearch InsideMetadataCitations

Original

Title
Tokay, its Vineyards and Wine. Tokaj szőlőskertjei és bora
Title (EN)
Tokay, its Vineyards and Wine
Author
Robert Townson
Translator
Péter Rózsa
Contributor
Budai-Király Tímea
Editor
Monok István | Molnár Dávid
ORCID
https://orcid.org/0000-0001-7165-0252 | https://orcid.org/0000-0002-3825-2030 | https://orcid.org/0000-0002-6820-3562
Web
http://www.monokistvan.hu/
Peer review
Molnár Péter
Date
2023
Place
Budapest | Sárospatak
Summary
Robert Townson (1762–1827) magyarországi utazására akkor került sor (1793), amikor a Felvilágosodás humán és természettudományos műveltségének összefonódása egy újhumanista szellemi korszakot teremtett. Amellett, hogy érdekelte az ország történelme, komoly megfigyeléseket tett ritka növényfajtákról, foglalkozott ásványtannal és barometriai méréseit a Magyar Királyság történetében az elsők közt tartják számon. Tokaj-Hegyalja talajtani bemutatása, a szőlők és borok leírása nem egyszerűen a nemzetközi figyelmet irányította a borvidékre, hanem a terület tudományos bemutatását célzó törekvéseket is fellendítette.
Summary (EN)
Robert Townson's (1762-1827) journey to Hungary occurred at a time (1793) when the merging of humanistic and scientific literacy of the Enlightenment was creating a new intellectual era. He was interested in the history of the country, made serious observations of rare plant species and dealt with mineralogy. His barometric measurements are recorded among the earliest in the history of the Kingdom of Hungary. His description of the soil, vineyards and wines of Tokaj-Hegyalja not only drew international attention to the wine region, but also stimulated efforts to present the area scientifically.
Publisher
L'Harmattan
Co-publisher
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Type of publication
szövegkiadás | fordítás | tanulmány
Field of science
Geológia / Geology (10422) | Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610) | Történelmi földrajz / Historical geography (12999) | Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731) | Talajtudomány / Soil science (10414)
Keywords
helytörténet | bortörténet | szőlőtörténet | talajtan | local history | wine history | vine history | pedology
Format
Text
DOI
https://doi.org/10.56037/978-963-646-006-8
ISBN
978-963-646-006-8
Series
Europica varietas Tokajensis. Fontes
ISSN
2939-5712
Printed version
https://www.harmattan.hu/tokay-its-vineyards-and-wine-tokaj-szoloskertjei-es-bora-3081
Language
magyar | angol
Edition
Hasonmás kiadás
Rights
CC BY-NC-ND 4.0

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu