Ugrás a tartalomra
mobile
Kötet áttekintéseKeresésMetaadatokHivatkozások

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
Előnézet
022_000078/0000

Tokay, its Vineyards and Wine. Tokaj szőlőskertjei és bora

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Szerző
Robert Townson
Cím (EN)
Tokay, its Vineyards and Wine
Tudományterület
Geológia / Geology (10422), Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610), Történelmi földrajz / Historical geography (12999), Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731), Talajtudomány / Soil science (10414)
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
Tudományos besorolás
szövegkiadás, fordítás, tanulmány
Kötet áttekintéseKeresésMetaadatokHivatkozások

Eredeti

Cím
Tokay, its Vineyards and Wine. Tokaj szőlőskertjei és bora
Cím (EN)
Tokay, its Vineyards and Wine
Szerző
Robert Townson
Fordító
Péter Rózsa
Közreműködő
Budai-Király Tímea
Szerkesztő
Monok István | Molnár Dávid
ORCID
https://orcid.org/0000-0001-7165-0252 | https://orcid.org/0000-0002-3825-2030 | https://orcid.org/0000-0002-6820-3562
Web
http://www.monokistvan.hu/
Lektor
Molnár Péter
Megjelenés dátuma
2023
Megjelenés helye
Budapest | Sárospatak
Absztrakt
Robert Townson (1762–1827) magyarországi utazására akkor került sor (1793), amikor a Felvilágosodás humán és természettudományos műveltségének összefonódása egy újhumanista szellemi korszakot teremtett. Amellett, hogy érdekelte az ország történelme, komoly megfigyeléseket tett ritka növényfajtákról, foglalkozott ásványtannal és barometriai méréseit a Magyar Királyság történetében az elsők közt tartják számon. Tokaj-Hegyalja talajtani bemutatása, a szőlők és borok leírása nem egyszerűen a nemzetközi figyelmet irányította a borvidékre, hanem a terület tudományos bemutatását célzó törekvéseket is fellendítette.
Absztrakt (EN)
Robert Townson's (1762-1827) journey to Hungary occurred at a time (1793) when the merging of humanistic and scientific literacy of the Enlightenment was creating a new intellectual era. He was interested in the history of the country, made serious observations of rare plant species and dealt with mineralogy. His barometric measurements are recorded among the earliest in the history of the Kingdom of Hungary. His description of the soil, vineyards and wines of Tokaj-Hegyalja not only drew international attention to the wine region, but also stimulated efforts to present the area scientifically.
Kiadó
L'Harmattan
Társkiadó
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Tudományos besorolás
szövegkiadás | fordítás | tanulmány
Tudományterület
Geológia / Geology (10422) | Kertészet és szőlészet / Horticulture, viticulture (12610) | Történelmi földrajz / Historical geography (12999) | Agrárgazdaság / Agricultural economics (12731) | Talajtudomány / Soil science (10414)
Kulcsszavak
helytörténet | bortörténet | szőlőtörténet | talajtan | local history | wine history | vine history | pedology
Formátum
Text
DOI
https://doi.org/10.56037/978-963-646-006-8
ISBN
978-963-646-006-8
Sorozat
Europica varietas Tokajensis. Fontes
ISSN
2939-5712
Nyomtatott verzió
https://www.harmattan.hu/tokay-its-vineyards-and-wine-tokaj-szoloskertjei-es-bora-3081
Nyelv
magyar | angol
Kiadás
Hasonmás kiadás
Jogok
CC BY-NC-ND 4.0

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde