OCR Output

II. RÉSZ. AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ ÚT

ellátásához szükséges források számszerűsítésével és a becslések plane¬
táris korlátokkal (2. melléklet) való, 150 ország tekintetében végzett
összevetésével egy friss tanulmány arra jutott, hogy míg a táplálkozás, a
higiénikus körülmények biztosítása és a mélyszegénység leküzdése biz¬
tosítható lenne minden ember számára a planetáris korlátok áthágása
nélkül, a magas jövedelmű országokban elért jelenlegi életstílus általános
elérése a fenntartható szintű források többszörösét igényelnék (O7"Ne¬
ill et al. 2018). A szerzők adatai nagyon is egybecsengenek azokkal a
hozzávetőleges becslésekkel, amelyekről az ökológiai lábnyomunkkal
kapcsolatban a 7. fejezetben beszámoltunk.

19.2.1. Változó fogyasztási és termelési minták

A jelenlegi és az előreláthatóan a jövőben általunk használt ellátó szolgál¬
tatások, beleértve az élelmiszer, a rostok, a bioüzemanyagok, a faanyag,
a víz, a halállomány és az akvakultúrák kibocsátását, világosan jelzik az
eszkalálódó keresletet és ennek megfelelően a szabályozó és fenntartó
szolgáltatások hanyatlását ( Jelentés, 16. fejezet).

Számos megközelítés segíthet bennünket az ellátó szolgáltatásokkal
szembeni növekvő igények kielégítésében úgy, hogy közben megőrizzük
a szabályozó és fenntartó szolgáltatásokat. Az emberi élelmezést és az
állati takarmányozást ellátó növénytermesztés mérlegének megváltoz¬
tatásán túl a mezőgazdasági hozamokban mutatkozó lehetőségek ki¬
használásával is előbbre juthatunk anélkül, hogy növelni kellene a me¬
zőgazdasági területeket (Foley et al. 2011). A környezetmegőrzés és a
mezőgazdaság közötti világos határvonalak megállapítása (ez földhasz¬
nálati övezetesítésként ismert); az élőhelyek átalakításának megakadá¬
lyozásáért és az élelmiszer-hulladék csökkentéséért történő kifizetések;
a technológia, az infrastruktúra vagy a tudás stratégiai alkalmazása; a
szabványok és tanúsítványrendszerek olyan példák, amelyek segíthetnek
(Phalan et al. 2016). Az élőhelyek átalakításának elkerülésére irányuló
stratégiákhoz hasonlón a fenntartható termelési rendszerek hatékonyan
biztosíthatnak többszörös ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A regeneratív
mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás, az agrárerdészet és az ala¬
csony trofikus szintű akvakultúra alkalmasak a szabályozó szolgáltatá¬
sok javítására (pl. beporzás, levegőminőség-szabályozás) még az élelem
biztosítása mellett is.

Ökológiai lábnyomunk nem csupán a bioszférából kinyert anyagok¬
ból áll, hanem abból az átalakított anyagból is, amelyet benne hulla¬

130