OCR
I. RÉSZ. A JELENLEGI HELYZET ÉS ANNAK OKAI indul, amelyek lehullatott leveleikkel beborítják a talaj felszínét és azt a vékony talajréteget, amelyre a gyökerek által kiválasztott anyagok és a talaj mikroorganizmusai fejtik ki hatásukat. A gombák óriási hálózata, ami a hajszálgyökereket (gyököcskéket) kapcsolja egy sor különböző talajtápanyaghoz és a vízhez, segíti a nitrogénmegkötést (szabályozó szolgáltatás). A nitrogén makrotápanyag, ami nélkülözhetetlen a táplálékláncban. A talaj szintén egy fontos gyógyszerraktár (ellátó szolgáltatás). Pepper és társai (2009) arról számoltak be, hogy az 1983 és 1994 között engedélyezett antibakteriális hatóanyagok 7596-a és az új rákgyógyszerek 6096-a a talajból származott, csakúgy, mint az 1989 és 1995 között engedélyezett összes gyógyszer 60%-a. A talaj biodiverzitását fenyegető tényezőket feltérképezése azt mutatja, hogy a legmagasabb kockázatnak kitett területek gyakran azok a körzetek, ahol legmagasabb a talaj biológiai sokfélesége (4. ábra). Kidolgoztak egy kockázatmutatót nyolc olyan tényező kombinálásával, amelyek veszélyt jelentenek a talaj egészségére: talajszint feletti diverzitáscsökkenés, szennyezés és tápanyag-túlterhelés, túllegeltetés, intenzív mezőgazdaság, tűz, talajerózió, sivatagosodás és éghajlatváltozás (Orgiazzi et al. 2016). Ha a talaj biodiverzitása teljes mértékben eltűnne, a szárazföldi élelmiszerrendszer működése megszűnne. Wagg és társai (2014) lineáris kapcsolatot találtak az összes mért ökoszisztéma-funkció és a talajbiodiverzitás-mutatók között. A talaj biodiverzitásának csökkenése számos környezeti problémához járul hozzá, mint például az édesvíztestek tápanyag-túlterhelése (eutrofizáció), a csökkenő talajszint feletti biológiai sokféleség és a globális felmelegedés. A talaj biodiverzitásának csökkenése az alapvető folyamatok működésének romlását okozza. 40