Ugrás a tartalomra
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
BejelentkezésRegisztráció
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Előnézet
022_000137/0000

Életmód, asztrológia és mágia a reneszánszban. Marsilio Ficino: Három könyv az életről

  • Előnézet
  • PDF
  • Metaadatok mutatása
  • Permalink mutatása
Szerző
Frazer-Imregh Monika
Cím (EN)
Lifestyle, Astrology and Magic in the Renaissance
Tudományterület
Filozófia, filozófiatörténet / Philosophy, history of philosophy (13033), Filozófia, tudománytörténet és tudományfilozófia / Philosophy, History and philosophy of science and technology (13031), Mítosz, rítus, szimbólumok, valláskutatás / Myth, ritual, symbolic representations, religious studies (12850)
Sorozat
Károli könyvek. Monográfia
Tudományos besorolás
monográfia
022_000137/0047
  • Kötet áttekintése
  • Oldal
  • Szöveg
  • Metaadatok
  • Kivágás
Oldal 48 [48]
  • Előnézet
  • Permalink mutatása
  • JPG
  • TIFF
  • Előző
  • Következő
022_000137/0047

OCR

FRAZER-IMREGH MONIKA: ELETMOD, ASZTROLOGIA ES MAGIA A RENESZANSZBAN mint a thériák, kiegyenlített természete révén a hideg alkatú testet felmelegíti, a forrót lehűti, megnedvesíti a szárazat, a nedveset viszont szárítja. Ahogy Galénos mondja, felfrissíti a természetes testnedvet, táplálja a hőt, és e kettő között egyensúlyt teremt. E kettős hatással az édesgyökér és a rózsaolaj is rendelkezik. (II. 8.) A Vénusz az ifjúságot jelenti, a Szaturnusz pedig az idős kort, ezért az idősek a Vénuszhoz tartozó dolgokat kerüljék. Veszélyes számukra a hideg éjszakai levegő. Olyan étrendet kövessenek, amelyből a legtöbb vért és a lehető legtöbb szellemet remélhetik: fogyasszanak nyers tojässärgäjät es (fel)edes, illatos bort. Étrendjükben olyan ételek és italok szerepeljenek, amelyek kiegyensúlyozott módon növelik a hőt és szaporítják a nedvet. A szellemet frissítsék illatokkal. Kerüljék a nem alvást, az éhezést és a szomjazást, a testi és lelki gyötrelmet, a magányt és a szomorúságot. Kezdjék el újra a zenélést. Térjenek vissza ifjúkori kedvteléseikhez. Nehéz megifjítani a testet, ha nem fiatalítjuk meg a lelket. Melegítő és nedvesítő hatású fűszerek és pakolások fázó időseknek; Avicenna és David példaja. Démokritos is mentás malváziaborba áztatott kenyérbélpakolással hosszabbította meg életét. Masszázs, étvágygerjesztő fürdők, naponta egy drachma fenyőmandula. Az erőt és hosszú életet adó magpép receptje (mandulából, fenyőmandulából, pisztáciából, tökmagból, mogyoróból gyömbérrel, sáfránnyal stb.). Minden nap fogyasztandó, fehérborral. Az idősek életét meghoszszabbító egyéb receptek, gyökerek, meleg és hideg időre. Rasis az indiai chebula és bellirikai mirabolánból készült trypherát ajánlja. Szerinte a befőzött indiai mirabolán is segít nemcsak az öregkor megnyújtásában, de annak késleltetésében is. Avicenna a mirabolánból készült nagyobb és kisebb trypherát dicséri, és azt írja még elő, hogy minden nap együnk mirabolánt. (II. 9.) A mirabolán kedvező hatásai: felszárítja a felesleges nedvet, s ezzel távol tartja az öregséget; összegyűjti a természetes nedvet, megőrzi a megromlástól és a gyulladástól, amivel meghosszabbítja az életet; összehúzó ereje révén összegyűjti, felmelegíti és megerősíti az életerőt, a természetes és a lélekszellemet. Hasonló hatású fémek, kövek, fűszerek. Az időseknek szánt fűszerek megfelelő keverése. Izsák világosan kifejti, hogy az élethez szükséges nedv elsődleges székhelye a szívben és a hozzá kapcsolódó artériákban és vénákban van. Avicenna kimutatja, hogy ezt a nedvet a többi szerv természetes nedve öntözi és táplálja. Ezért oda kell figyelni, hogy a szervek és a szívtájék ki ne száradjanak. Fűszerek a nedv szaporítására és áramlásának segítésére. Dioskuridés tanúsága az édeskömény hasznáról. (II. 10.) A ragyogásában a Naphoz, kiegyenlítettségében Jupiterhez hasonló arany egyensúlyba tudja hozni a természetes hőt és a nedvet, a nedveket megőrzi a megromlástól, a szellemeknek és a szerveknek szoláris és joviális erőt ad. vr Ihatövä, ehetővé tételének módszerei, receptek. + A6 +

Szerkezeti

Custom

Image Metadata

Kép szélessége
1867 px
Kép magassága
2671 px
Képfelbontás
300 px/inch
Kép eredeti mérete
1.29 MB
Permalinkből jpg
022_000137/0047.jpg
Permalinkből OCR
022_000137/0047.ocr

Linkek

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Elérhetőség

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

BejelentkezésRegisztráció

Bejelentkezés

eduId Login
Elfelejtettem a jelszavamat
  • Keresés
  • OA Gyűjtemények
  • L'Harmattan Archívum
Magyarhu
  • Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde