OCR Output

2.4 Zöld kémia

kifejlesztése, melyek lehetővé teszik, hogy az élő szervezethez hasonlóan
folyamatosan monitorozzuk a reakciót, ami lehetővé teszi a veszélyes
anyagok folyamatos, valós idejű megfigyelését. Az egyik fontos módszer
a spektroszkópia, amely kulcsszerepet játszik a reakciómechanizmusok
felderítésében, valós időben képes nyomon követni a reakciók lefolyását
(Id. pl. De Rege et al., 1997).

2.4.3.9 Kevesebb üzemi baleset

A vegyipari üzemi balesetek nemcsak azért kerülendők, mert közvetlenül
veszélyeztetik az emberéletet, hanem hosszú távú, nehezen megszüntet¬
hető környezeti hatásuk miatt is. Ennek megfelelően a lehető legkisebbre
kell csökkenteni a valószínűségüket. A zöld kémia alapelvei szerint le¬
hetőleg olyan anyagokat kell használni a vegyipari folyamatokban, ame¬
lyekkel leginkább elkerülhetők a balesetek, a szivárgások, robbanások és
a tüzek. Egy példa az elővigyázatosságra a metil-izocianát nevű vegyület
kezelése, amely bizonyos növényvédő szerek (pl. karbofurán) előállítása
során keletkező köztitermék, előállításához az igen mérgező foszgénre
van szükség, amiből 2007C hőmérsékleten hidrogén-cianid szabadul
fel. Belélegezve, vagy ha a bőrre, illetve az emésztőrendszerbe jut, már
néhány tizedmilliomod részben is mérgezést okoz. 1984. december 3-án
az indiai Bhopalban az Union Carbide multinacionális vegyipari nagy¬
vállalat rovarirtó szereket gyártó üzeméből 40 tonna szivárgott belőle a
levegőbe, közel háromezer ember azonnali és 15-20 ezer ember későb¬
bi halálát okozva. Érthető, hogy ezt követően szigorú rendszabályokat
vezettek be a vegyület tárolására és felhasználására (National Research
Council, 2012). Ha már akkor is, nem csak harminc évvel később, is¬
mertek lettek volna a zöld kémia üzemi balesetek elkerülésére megfogal¬
mazott alapelvei, amelyeket követtek volna is, el lehetett volna kerülni
ezt a borzasztó tragédiát.

2.4.4 Összefoglaló

Ma már több mint 130 millió korábban ismeretlen, mesterségesen elő¬
állított vegyületet ismerünk, ezek közül igen sok környezet- és/vagy
egészségkárosító hatású. A vegyipar óriási mennyiségben állít elő ve¬
szélyes anyagokat, és igen nehéz elkerülni, hogy ezek ellenőrzés nélkül
kikerüljenek a környezetbe. Ezt a kedvezőtlen és a kémia rossz társa¬

181