Aller au contenu principal
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu
S'identifierS'inscrire
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Aperçu
022_000104/0000

Az igaz út mérföldkövei. Alapvető felismerések és törekvések a fenntarthatósági fordulathoz

  • Aperçu
  • PDF
  • Afficher les métadonnées
  • Afficher le lien permanent
Auteur
Lányi András, Báldi András, Márta Irén, Fülöp Sándor, Nemes Csaba, Révai Mátyás, Borsos Béla, Bezegh András, Náray-Szabó Gábor
Title (EN)
Milestones of the Righ Way. Basic insights and initiatives underpinning the sustainability transition
Field of science
Föld- és kapcsolódó környezettudományok / Earth and related Environmental sciences (10399), Filozófia, etika és vallástudományok / Philosophy, Ethics and Religion (13030), Mezőgazdaság / Agriculture (11496)
Series
Teremtésvédelem
Type of publication
tanulmánykötet
022_000104/0181
  • Présentation du journal
  • Page
  • Texte
  • Métadonnées
  • Découpage
Page 182 [182]
  • Aperçu
  • Afficher le lien permanent
  • JPG
  • TIFF
  • Précédente
  • Suivant
022_000104/0181

OCR

NÁRAY-SZABÓ GÁBOR lyamatok fenti irányba terelése jó példa a kémia konzervatív evolúciójára, amelynek során fokozatosan visszatérünk a természetben zajló kémiai átalakulásokhoz, de úgy, hogy azokat saját céljainkra használjuk, eközben pedig figyelünk az esetleges káros mellékhatásokra. 2.4.3.7 Ártalmatlan bomlástermékek A vegyipari termékeket úgy kell tervezni, hogy felhasználásukat követően viszonylag rövid idő alatt ártalmatlan termékekre bomoljanak le. Ellenkező esetben a stabil vegyületek különböző módon, például zsírokban oldva vagy kisebb részecskék felületén megkötődve felhalmozódhatnak, így előbb-utóbb élő szervezetekbe kerülhetnek. Különösen veszélyesek a klórozott vegyületek, amelyek káros hatással vannak a mikrobákban működő enzimekre. Tervezhetök olyan végtermékek, amelyek biológiai úton lebomlanak vagy legalábbis nem mérgezők. Ebben az esetben ugyan nőhet a termékek ára, ezzel pedig a gazdasági szempontokra hivatkozó ellenállás, amit megfelelő adózási szabályozással lehet ellensúlyozni. A társadalmi nyomás és az ebből származó állami beavatkozás sikeres lehet, mint azt az 1960-as évek előtt használt, biológiailag le nem bomló, intenzív habzást okozó és az egészségre ártalmas felületaktív anyagok, az elágazó láncú alkil-benzil-szulfonátok esetében tapasztalták. Azóta áttértek a lineáris láncú származékokra, amelyek a levegőn gyorsan lebomlanak (The Soap and Detergent Association, 1991). Sajnos a társadalmi nyomás nagyon ritkán irányul a probléma gyökerére, a fogyasztás csökkentésének elérésére. 2.4.3.8 In situ analitikai módszerek Az in situ analízis, vagyis a reakciótermékek felismerése a keletkezésük helyén egyike az élet alapvető folyamatainak. Az élő sejtek DNS molekulái folyamatosan külső behatásoknak vannak kitéve, mint a kölcsönhatás UV sugárzással, rákkeltő anyagokkal vagy szabad gyökökkel. A sejtosztódás, a DNS megkettőződése során a sejt felismeri és kijavítja a hibákat, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a keletkező anyagokat. A biológiai evolúció során, évmilliók alatt in sizu analitikai folyamatok fejlődtek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a szervezet precízen nyomon kövesse a biokémiai átalakulásokat. A zöld kémia egyik alapelve is azt mondja ki, hogy fontos olyan analitikai módszerek 180

structurelles

Custom

Image Metadata

Largeur de l'image
1867 px
Hauteur de l'image
2670 px
Résolution de l'image
300 px/inch
Taille du fichier d'origine
1.02 MB
Lien permanent vers jpg
022_000104/0181.jpg
Lien permanent vers OCR
022_000104/0181.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

S'identifierS'inscrire

Connexion utilisateur

eduId Login
J'ai oublié mon mot de passe
  • Rechercher
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Françaisfr
  • Englishen
  • Deutschde
  • Magyarhu