OCR Output

BÁLDI ANDRÁS

1.2. A TERMÉSZET ÉRTÉKE

1.2.1 A természeti tőke és szolgáltatásainak
redukálódása (,ökológusul?: A biodiverzitás és az
ökoszisztéma-szolgáltatások összeomlása)

Reggeliasztalnál ülve, kávét kortyolgatva, vajas croissant-t csemegézve
tisztában vagyunk-e vele, hogy honnan is jött a reggelink? Persze, a sarki
boltból, na de azon túl? Hogyan is jött létre, hogy azután megvehessük
és élvezhessük? Nos, a kávécserje a trópusokon él, terméséből készül a
kávé. A termés kialakulásához beporzók, elsősorban méhek munkája is
szükséges. A croissant-hoz búza, azaz egy növény szükséges, a vajhoz pe¬
dig tehéntej. Iehát egy szokásos reggeli a természet több ,komponensét"
is felvonultatja, amelyek munkájának eredménye kerül az asztalra. Más
szavakkal a komponensek összessége (az élővilág és környezeti rendsze¬
reik) jelentik a természeti tőkét, a működésük pedig az a szolgáltatás,
például a méhek beporzó munkája, melyek eredményét mi, emberek
élvezzük. Az élővilág számos további nélkülözhetetlen szolgáltatással
biztosítja az emberiség fennmaradását (pl. élelmiszer, méz, gyógynövé¬
nyek, gyógyszerek, levegő- és víztisztítás, tűzifa, erózió elleni védelem,
klímareguláció stb.). Ez az egyszerű kép is rávilágít arra, hogy az élő¬
világ és a biológiai sokféleség megőrzése létérdekünk — de ha így van,
akkor miért találkozni nap mint nap a pusztulás híreivel? A természet
ugyanis vészesen zsugorodik, mégpedig a történelemben sosem látott
mértékben. Egymillió állat- és növényfajt veszélyeztet a kihalás, jelentős
részüket akár már a következő években. Lényegében , élőhalott fajok",
amelyek megmentése csak élőhelyeik helyreállítása révén oldható meg.
Kiemelendő a kétéltűek, például a békák esete, globálisan a fajaik 4090-át
fenyegeti a kihalás. Mindezek a folyamatok nemcsak a vadon élő fajokra,
hanem a növénytermesztésben és állattenyésztésben használt fajtákra is

25