OCR
BEVEZETŐ A KÖZÖSSÉGI VÁLASZOKHOZ 281 a fogyasztás csökkentése, a szemét minimalizálása, karbonsemlegesség elérése, energiahatékonyság, a születési ráta csökkentése, helyi élelmiszer fogyasztása, hulladékcsökkentés stb., és természetesen ezek kombinációja. A kutatók egyetértenek abban, hogy a legalapvetőbb változást a fogyasztási szokások és a társadalmi szerveződés terén kellene elérni (Emmett-Nye 2017: 123-128). Ezekre az alapvető kihívásokra reflektálnak a következőkben bemutatott magyarországi közösségek is. Ajánlott irodalom Barton, Hugh ed. 2000. Sustainable Communities. The Potential for Eco-Neighbourhoods. London, Earthscan. A könyv körbejárja a szomszédság fogalmát, annak eltérő értelmezéseit, majd felvázolja a működőképes, fenntartható közösségek lehetőségeit. Olyan területeket vizsgál meg, mint a közösség és szubszidiaritás, az erőforrások helyi kezelése és így tovább. Mindezt számos példával és esettanulmánnyal hozza közelebb az olvasóhoz. Felhasznált irodalom Emmett, Robert S. — Nye, David E. 2017. The Environmental Humanities. A Critical Introduction. Cambridge, MA — London, UK, The MIT Press. Hubbell, J. Andrew — Ryan, John C. 2022. Introduction to the Environmental Humanities. Abingdon, Oxon, Routledge. Oppermann, Serpil — Iovino, Serenella 2017. The Environmental Humanities and the Challenges of the Anthropocene. London, Rowman & Littlefield International. Paunescu, Carmen 2014. ,Current trends in social innovation research: social capital, corporate social responsibility, impact measurement Management & Marketing”. Challenges for the Knowledge Society, 9/2: 105-118. http://search.proquest.com/ docview/1618069421/fulltext/57 DECA 28D8814EB1PQ/1?accountid=15545 Tsing, Anna 2015. The Mushroom at the End of the World: On the Possibility of Life in Capitalist Ruins. Princeton, NJ, Princeton University Press.