OCR Output

Végül eljön a vigasság ideje, a szüret. Ez minden országban jókedvvel és mula¬
tozásokkal telik, de különösen így van ez Tokaj környékén. Sok főnemesnek van itt
szőleje, bár birtokaik nincsenek errefelé, s az ország távoli vidékein élnek, s ilyenkor
sokukat idecsalogatja az üzlet és a szórakozás, jönnek a borkereskedők is a szerződés¬
kötések reményében, s hallgatólagos meghívásra idegyűlik az összes érintett baráti
kompániája, hogy részt vegyen az általános vigadalomban. A szüret előtt vásárok
vannak, tehát ez az időszak csupa élet és nyüzsgés.

A tokaji, azaz a tokaji Ausbruche, a Trocken-beereknek, vagyis a félig megaszalé¬
dott mézédes szőlőszemeknek köszönheti minden kiválóságát. Ám ezek mennyisége
nagymértékben függ az időjárástól, mennyiségük és minőségük évről-évre változik,
sőt van olyan év is, amikor egyáltalán nincsenek. Ha túl hamar jönnek a hajnali fa¬
gyok s emiatt, még mielőtt megérnének, a szőlőszemek és a növény közötti kapcsolat
megszakad, az Ausbruche fanyar és savanyú marad; ugyanakkor a nem túl korán érke¬
ző hajnali fagyok kedvezőek. Könnyen kitalálhatjuk, hogy milyen következménnyel
jár az, ha nedves az idő akkor, amikor a napsütés hatására a szemeknek el kellene
veszteniük ledüssägukat s szirupossä kellene alakulniuk. A Troken-beerek az egyéb
szőlőszemek mennyiségével összehasonlítva mindig csak csekély részt képvisel, s bi¬
zonyos években, mint mér említettem, egyáltalán nem alakulnak ki.

Midőn eljő a szüret ideje, vidám szívvel és szorgos kezekkel a szőlőskertekbe se¬
reglik fiatal és öreg, s becses terhüktől megszabadítják a tőkéket. A szedés közben
a Troken-beert kiszedegetik a többi közül és külön rakják s ezt azok, akik nem ké¬
szítenek Ausbruchet, gyakran eladják olyanoknak, akik igen. A szüreti , zsákmányt"
hazaviszik, a közönséges szemeket kitapossák, a levet elvezetik, majd a héjakból és
a fürtökből kipréselik a maradék levet is. A kétféle levet együtt dézsákba rakják,
nem különböztetve meg egymástól a kitaposottat és kipréseltet. Kiforrva ebből lesz
a közönséges bor. A 7roken-beereket szintén kitapossäk, s ekkor a kitaposott anyag
a mézhez hasonló állagú. Ehhez adják a közönséges levet. Mivel az Ausbruche vagy
Maschlass" minősége annál jobb, minél nagyobb benne a Troken-beerek levének meny¬
nyisége, az arányokat a tulajdonosok szándékai határozzák meg. A leggyakoribb az,
hogy antalnyi, körülbelül 17-18 angol gallon,” Ausbruchehoz két bushel” Troken-be¬
ert adnak. Ugyanennyi jar egy hordényi kevésbé értékes Maschlasshoz is, de ebben
az esetben a hordó körülbelül két anzalnyi méretű. Tehät a Maschlasshoz feleannyi
Troken-beert hasznalnak f6l mint az Ausbruchehoz. De mert a police? nem foglalkozik
ezzel a dologgal, s mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja, e két ital gyakran nagyon
hasonlít egymáshoz, s ekkor az alapvető különbség a hordók méretében van.

A máslás ma oly módon készül, hogy az aszúbor törkölyére gyengébb mustot öntenek, összekeverik,
majd kisajtolják. Minőségét tekintve a szamorodni és az aszú közé sorolható. Ezt az eljárást
fordításnak is nevezik.

2 1 angol gallon kb. 4,55 dm?

3° 1 bushel 7, 8 gallon, azaz kb. 36,4 dm?

A "police" szót itt Townson a ’k6zésség rendje’, hegytérvény’ értelemben hasznalja. Az els6é, Tokaj¬

Hegyaljäröl ränkmaradt hegytérvény a tallyai, 1614-b6l: KALMÁR J. 1968.

56