OCR Output

64 " ERDŐS ÁKOS

ben pedig 44,64 liter 42 tf%-os alkoholtartalomnak megfelelé párlat került
kiadásra a bérfézet6k részére fejenként.

Az eddig bemutatott megyei adatok egyértelműen azt sejtetik, hogy Nyu¬
gat-Magyarországhoz viszonyítva az ország keleti felén jelentősen nagyobb
mennyiségben készült bérfőzött párlat 2002 és 2019 között. A bérfőzési ada¬
tokat nagyrégiók (Dunántúl, illetve Kelet-Magyarország) szintjén vizsgálva
valóban úgy konkludálhatunk, hogy a dunántúli régió kilenc megyéjében a
vizsgált időszak minden évében alacsonyabb volt az egy lakosra jutó bérfő¬
zött párlat mennyisége a keleti országrész kilenc megyéjében mért adatokhoz
képest. A dunántúli régióban 2002 és 2019 között az egy lakosra számított
berfözött pärlat mennyisege 24,76-61,56%-kal (ätlag: 50,04%) maradt el a Ke¬
let-Magyarországon kiadott párlat mennyiségéhez viszonyítva (4.2. ábra).

4.2. ábra. Az egy lakosra jutó bérfőzött párlat évenkénti átlagos mennyisége
2002 és 2019 között megyei bontásban (hektoliterfok)

4.2.2. Magánfőzésre vonatkozó hazai adatok

A gyümölcspárlat magánszemélyek által történő közvetlen előállításának má¬
sik legális módja a magánfőzés. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző,
családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem