OCR Output

4. AZ ALKOHOLTERMÉKEK MAGÁNSZEMÉLYEK ÁLTAL TÖRTÉNŐ HAZAI ELŐÁLLÍTÁSA " 61

között 28,226 millió liter 42 tf96-os alkoholtartalmú párlatnak megfelelő ter¬
mék került a háztartásokba (2002 és 2019 között: 28,183 millió liter). SZSZB
megyében ugyanezekkel az adatokkal számolva 2002 és 2020 februárja között
24,369 millió liter, míg 2002 és 2019 között összesen 24,327 millió liter 42 tf%¬
os alkoholtartalmú párlatnak megfelelő mennyiségű gyümölcsszesz került
előállításra és kiadásra a háztartások részére. Az egy lakosra jutó 42 tf%-os
alkoholban kifejezett gyümölcspárlat átlagos mennyisége 2002 és 2019 között
Hajdú-Bihar megyében 2,88 liter, SZSZB megyében pedig 2,35 liter volt.

2002 és 2020 februárja között a legkevesebb bérfőzött párlat kiadása Zala
megyében történt, ahol 42 tf90-os párlatra átszámítva összesen 2,182 millió
liter bérfőzött párlatot állítottak elő a szeszfőzdék (2002 és 2019 között: 2,179
millió liter). 2002 és 2019 között évente átlagosan 121110 liter 42 tf99-os al¬
koholtartalmú párlatnak megfelelő bérfőzött gyümölcspárlat került kiadásra
Zala megyében (Min, 62 755 liter; Max,,,,: 187604 liter). GYMS megyé¬
ben ugyanebben az időszakban összesen 4,787 millió liter (2002 és 2019 kö¬
zött: 4,781 millió liter), Veszprém megyében pedig 5,146 millió liter (2002 és
2019 között: 5,139 millió liter) 42 tf90-os alkoholtartalmú párlatnak megfelelő
mennyiségű gyümölcsszesz készült a megyében üzemelő szeszfőzdékben.

A bérfőzésben előállított párlat mennyiségének vizsgálata során minden¬
képp hangsúlyozandó, hogy a különböző megyékben egymástól jelentősen el¬
tért a bérfőzetők száma is. A NAV adatai szerint 2013 és 2019 között a legtöbb
bérfőzetőt BAZ megyében regisztrálták: az összes magyarországi bérfőzető¬
nek a 17,.2590-a ebben a megyében végeztetett bérfőzetést (összesen: 314 528
főzető). Ugyanebben az időszakban a legkevesebb bérfőzető Zala megyében
volt: 2013 és 2019 között csak 17 232 bérfőzetőt regisztráltak, ami az összes
magyarországi bérfőzetőnek mindössze a 0,9496-át teszi ki (4.1. ábra, lásd a
következő oldalon).

2014 és 2015 között jelentős változás figyelhető meg a bérfőzetők számának
alakulásában. Országos viszonylatban 2015-re a bérfőzetők száma az előző
évhez képest 42,496-kal csökkent, miközben az országosan előállított bérfő¬
zött párlat mennyisége 49,496-kal lett kevesebb. A legjelentősebb csökkenés
Bács-Kiskun megyében figyelhető meg, ahol 2015-ben 55,8%-kal volt keve¬
sebb a bérfőzetők száma 2014-hez képest, és 67,090-kal kevesebb párlat ké¬
szült. A legkisebb visszaesés pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt.
Itt mindössze 25,8%-kal lett kevesebb a berfözetök száma, és 28,3%-kal az
előállított párlat mennyisége a két év viszonylatában. A 2002 és 2019 között
legnagyobb mennyiségű bérfőzött párlatot előállító megyékben (BAZ, SZSZB
és Hajdú-Bihar megye) 38,2-51,590-kal esett vissza a főzetők száma, és 45,1¬
59,796-kal lett kevesebb az előállított párlat mennyisége. Azokban a megyék¬