OCR Output

4. AZ ALKOHOLTERMÉKEK MAGÁNSZEMÉLYEK ÁLTAL
TÖRTÉNŐ HAZAI ELŐÁLLÍTÁSA

Erdős Ákos

4.1. BEVEZETÉS

A jogi értelemben vett alkoholtermékek előállítása, vagyis a szeszfőzés őstör¬
ténetével kapcsolatos ismereteink kissé homályosak, de egyes feltételezések
szerint az alkohol desztillálásának a tudománya már az ókori Kínában ismert
volt (Fairley, 1907; Lyons, 2003). Más források szerint a szeszfőzés az ókori
Indiában kezdődött az i. e. 12. században, és innen terjedt el Kínába (Marton,
2002). Az alkoholpárlás európai megjelenését illetően szintén nem született
még tudományos konszenzus. Egyesek szerint a lepárlás folyamatairól szóló
ismeretek már i. e. 350 körül eljutottak a kontinensre, hiszen a technológiára
vonatkozó utalások Arisztotelész és a római költő Ovidius írásaiban is szere¬
pelnek (Owens-Dikty, 2009). Noha a technológiát valószínűleg a korai alki¬
misták is jól ismerték (Moran, 2005), többen úgy vélik, hogy az alkoholdesz¬
tilláció csak később, valamikor az i. sz. 8. század után terjedt el Európában
(Harcsa, Nábrádi-Tar, 2014). A történeti evidenciák alapján az ugyanakkor
bizonyosnak mondható, hogy az i. sz. 12. században már működtek szeszfőz¬
dék a kontinensünkön is (Balázs, 1998; Wilson, 1993). Magyarországon az
égetett szeszek előállításának története nagyjából a 14. század legelejére tehető
(Balázs, 2008; Békési-Csarnai, 2010; Marton, 2007). A szeszfőzés története
- miként az alkoholfogyasztásé (lásd Kmoskó, 1911) - szorosan összekapcso¬
lódik annak jogi szabályozásával is. Az alkoholos italok előállítását, illetve
eladását érintő adójogi szabályok már a középkorban is ismertek voltak, s az
ebből befolyó pénzeszközök a központi hatalom meghatározó bevételi forrá¬
sát jelentették (Deconinck és mtsai, 2016; Mokyr-Nye, 2007; Nye, 2007). Kez¬
detben az államok főként sör- és boradót vetettek ki, de a kereskedelmi piac
bővülésével a 17. századtól az adójogi szabályokat egyre inkább kiterjesztették
az égetett szeszek előállítására is (Cockx-Meloni-Swinnen, 2021). Magyar¬
országon a 15. századtól kezdve a szeszfőzés először földesúri kiváltság volt.
A 18-19. század során pedig az alkohol központilag szabályozott, állami mo¬
nopóliummá vált (Potoczki, 2018).

A különféle alkoholos italok (sör, bor, pezsgő, égetett szesz stb.) előállítását
és forgalmazását ma is szigorú szabályok keretezik. Napjainkban az alkoho¬