OCR
2. EGY FORE JUTO ALKOHOLFOGYASZTAS " 35 2.1. ábra. Egy főre jutó alkoholfogyasztás tiszta szeszben számolva teljes népességre liter/fő - KSH- és WHO-" adatok összehasonlítása oa in I m | In I =, | 4, sen, nn st, a 13 | | 2 F | N oe ee | MS Sp E 4 i ie inh Ses pal neh ABN, ae s ép sz Cd Ér: mé ga éj b éli ék ét se ÉT pt ár mi = SEGERERESERESESERERENBEB BEE = =: == == = = aff 222 = een F oa 1 Fi A da A PA PA PA PP Pa da de da Pa M HSE ane WE feces " A WHO 1960-ban Magyarországra nem közölt adatot, a grafikon az 1961. évi adatot mutatja. 2.2.2. A fogyasztás struktúrája Az elmúlt fél évszázadban az alkoholfogyasztás szerkezete is sokat változott. Míg a 19. század végére vonatkozó becslés szerint a tömény szesz fogyasztása dominálta az összes alkoholfogyasztást, addig a múlt század harmincas éveiben és az 1950-re vonatkozó első hivatalos statisztika szerint is az alkohol fogyasztása, tiszta szeszben számolva, legnagyobb arányban (799) bor formájában történt, és elenyésző volt a töményszesz- és a sörfogyasztás aránya. A bor aránya az összes fogyasztáson belül 1965-től kezdődően a 80-as évek közepéig folyamatosan csökkent, amikor arányában és mennyiségében is a huszadik században regisztrált legkisebb értéket éri el. A 2000-es évek elején a borfogyasztás ismét enyhe növekedést mutat. Majd 2007-ben egy év alatt közel 5 literrel csökken. Ez a csökkenés 2014-ig tart, amikor az egy főre jutó elfogyasztott bor mennyisége 1988 óta a legalacsonyabb, 21,8 liter volt. Ugyanakkor az összes fogyasztáson belüli arányát tekintve újra közelíti az egyharmados részarányt.