2. EGY FORE JUTO ALKOHOLFOGYASZTAS " 35
2.1. ábra. Egy főre jutó alkoholfogyasztás tiszta szeszben számolva teljes népességre liter/fő
- KSH- és WHO-" adatok összehasonlítása
oa
in I m
| In
I =,
|
4, sen, nn
st, a
13 |
| 2 F
| N oe ee
| MS Sp
E
4
i
ie inh Ses pal neh ABN, ae s ép sz Cd Ér: mé ga éj b éli ék ét se ÉT pt ár mi =
SEGERERESERESESERERENBEB BEE = =: == ==
= = aff 222 = een F oa
A da A PA PA PA PP Pa da de da Pa
" A WHO 1960-ban Magyarországra nem közölt adatot, a grafikon az 1961. évi adatot mutatja.
2.2.2. A fogyasztás struktúrája
Az elmúlt fél évszázadban az alkoholfogyasztás szerkezete is sokat változott.
Míg a 19. század végére vonatkozó becslés szerint a tömény szesz fogyasztása
dominálta az összes alkoholfogyasztást, addig a múlt század harmincas évei¬
ben és az 1950-re vonatkozó első hivatalos statisztika szerint is az alkohol fo¬
gyasztása, tiszta szeszben számolva, legnagyobb arányban (799) bor formájá¬
ban történt, és elenyésző volt a töményszesz- és a sörfogyasztás aránya. A bor
aránya az összes fogyasztáson belül 1965-től kezdődően a 80-as évek közepéig
folyamatosan csökkent, amikor arányában és mennyiségében is a huszadik
században regisztrált legkisebb értéket éri el. A 2000-es évek elején a borfo¬
gyasztás ismét enyhe növekedést mutat. Majd 2007-ben egy év alatt közel 5 li¬
terrel csökken. Ez a csökkenés 2014-ig tart, amikor az egy főre jutó elfogyasz¬
tott bor mennyisége 1988 óta a legalacsonyabb, 21,8 liter volt. Ugyanakkor
az összes fogyasztáson belüli arányát tekintve újra közelíti az egyharmados
részarányt.