Skip to main content
mobile

L'Harmattan Open Access platform

  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu
LoginRegister
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Preview
022_000060/0000

Alkoholhelyzet Magyarországon. Tények, adatok, elemzések

  • Preview
  • PDF
  • Show Metadata
  • Show Permalink
Title (EN)
State of Alcohol Use in Hungary. Facts, Figures and Analyses
Field of science
Szociológia / Sociology (12846), Közegészségügy / Public health (12328), Egészségügyi statisztika / Medical statistics (12326)
Series
RendSzerTan
Type of publication
tanulmánykötet
022_000060/0030
  • Volume Overview
  • Page
  • Text
  • Metadata
  • Clipping
Page 31 [31]
  • Preview
  • Show Permalink
  • JPG
  • TIFF
  • Prev
  • Next
022_000060/0030

OCR

2. EGY FŐRE JUTÓ ALKOHOLFOGYASZTÁS " 29 2.1.1.2. WHO? A WHO definíciója szerint az egy adott országban, egy adott évben elfogyasztott alkohol mennyiségének megállapításakor számításba veszi a termelésből, importból, exportból és eladásból (ez utóbbi gyakran az adó alapján számolva) származó mennyiséget. A Magyarországra vonatkozó adatok forrása 1960 és 1999 között: World Drink Trends, 2000-2004 között a WHO Global Surveys on Alcohol and Health, 2005-től kezdődően pedig egyértelműen a KSH-t jelöli meg a WHO az adatok forrásaként. A WHO által négyévente kiadott és kifejezetten az alkoholproblémára koncentráló kötet az adatok elsődleges forrásának a nemzeti statisztikákat jelöli meg. Mindebből az következik, hogy az adatok forrása a KSH és a WHO esetében nem különbözik jelentősen. 2.1.1.3. Eltérés a WHO és a KSH adatai között A WHO-tól és a KSH-tól származó adatok összehasonlításakor az egyik legfontosabb különbség az, hogy míg a WHO az egy főre jutó fogyasztási adatokat a 15 évesnél idősebb népességhez viszonyítja, addig a KSH-viszonyítás alapja a teljes népesség. Az összes alkoholfogyasztás kiszámításakor mind a két szervezet a három italfajta átlagos alkoholtartalmával számol. Némi eltérés tapasztalható azonban abban, hogy az összes alkoholfogyasztás tisztaszesz-tartalmának kiszámításakor mennyi az az alkoholtartalom, amivel a KSH és a WHO az egyes italfajták esetében számol. A bornál a KSH stabilan 11,5% tisztaszesz-tartalommal szamol, ami többnyire megfelel a Magyarországon forgalmazott bor alkoholtartalmának. A KSH bormérlege nem tartalmazza a vermutot, az EU-előírásnak megfelelően a belsős felhasználásból levonják a vermutgyártásra kerülő bormennyiséget. A hazai bormérlegnek nem része továbbá az egyéb gyümölcsborok és az egyéb köztes alkoholtermékek sem. A WHO a szőlőbort 12 %-kal (és az ugyanebbe a kategóriába tartozó mustot 996-kal, a vermutot pedig 1696-kal) számolja. A tömény italok esetében a KSH által számításba vett szesztartalom a kezdetektől fogva a 90-es évek közepéig 5096 volt. Ez az alkoholtartalom tulajdonképpen mindig magasabb volt, mint a kereskedelmi forgalomban megjelenő tömény italok al° Ld. ennek leirasat: https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/462 https://apps.who.int/gho/data/node.main.A1039?lang=en 6

Structural

Custom

Image Metadata

Image width
1867 px
Image height
2670 px
Image resolution
300 px/inch
Original File Size
1.14 MB
Permalink to jpg
022_000060/0030.jpg
Permalink to ocr
022_000060/0030.ocr

Links

  • L'Harmattan Könyvkiadó
  • Open Access Blog
  • Kiadványaink az MTMT-ben
  • Kiadványaink a REAL-ban
  • CrossRef Works
  • ROR ID

Contact

  • L'Harmattan Szerkesztőség
  • Kéziratleadási szabályzat
  • Peer Review Policy
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Dokumentumtár
  • KBART lists
  • eduID Belépés

Social media

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

L'Harmattan Open Access platform

LoginRegister

User login

eduId Login
I forgot my password
  • Search
  • OA Collections
  • L'Harmattan Archive
Englishen
  • Françaisfr
  • Deutschde
  • Magyarhu